El TUE obliga als bancs a retornar tots els diners als afectats per les clàusules sòl

Les entitats financeres han de reintegrar finalment tot l'import que es va cobrar de més

El TUE obliga als bancs a retornar tots els diners als afectats per clàusules sòl | Cedida

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) ha dictaminat aquest dimecres que els bancs han de retornar tots els diners cobrats de més als clients afectats per l'existència de clàusules sòl en els seus contractes hipotecaris, en haver rebutjat que es pugui aplicar una retroactivitat limitada en el temps per ser «incompleta i insuficient».

La justícia europea ha conclòs que aquesta limitació és contrària a la normativa comunitària i, per tant, les entitats financeres han de reintegrar finalment als afectats per les clàusules sòl la totalitat de l'import que s'ha cobrat de més, des de l'inici de cada contracte hipotecari, i no únicament a partir del 9 de maig de 2013, com va determinar el Tribunal Suprem. El Tribunal Suprem va considerar com a abusives aquestes clàusules, en entendre que els consumidors no havien estat informats de la càrrega econòmica i jurídica que se'ls imposava, però va fixar a la data de la sentència, el 9 de maig de 2013, la retroactivitat màxima perquè la seva nul·litat només tingués efectes de cara a futur.

Les clàusules sòl són aquelles que fixaven un topall mínim d'interessos que els clients de contractes hipotecaris havien de pagar. Aquestes clàusules han impedit als afectats beneficiar-se de la caiguda de l'Euríbor, principal índex de referència per a la majoria de les hipoteques a Espanya.

L'especialista en la matèria Carles Herrera, del bufet Europraxis Legal, explica que «després de la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea de revocar la sentència del Tribunal Suprem espanyol, tothom qui compta amb una hipoteca amb aquest tipus de clàusules pot demanar que se li retornin els diners». En aquest sentit, Herrera apunta que «la decisió del Tribunal europeu provoca que els bancs hagin de retornar els diners relacionats amb aquestes clàusules des del moment en què es va fer efectiu el contracte hipotecari, inclosos els anteriors al 9 de maig de 2013, data de la sentència del Tribunal Suprem».

A més, Herrera explica que, aquesta decisió, afecta «a les hipoteques dels bancs que han mantingut aquestes clàusules però també les d'aquells bancs que les havien decidit retirar», puntualitzant que «queden fora de poder reclamar tots aquells que hagin firmat un document de renúncia en el moment en el qual el banc va retirar la clàusula». Herrera considera que les reclamacions totals de les clàusules sòl poden arribar a la xifra de 5.000 milions d'euros.


Comentaris

envia el comentari