Seat empieza a producir respiradores en su fábrica de Martorell (Barcelona)

Segueixen els problemes: Turquia es queda amb respiradors comprats per Espanya

El país ha decidit quedar-se el material sanitari que tenia acordat amb Espanya

Aconseguir material per combatre aquesta crisi sanitària està sent complicat, pel fet que la majoria de països també necessiten proveir els seus hospitals. La ministra d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya, ha informat aquest divendres que el govern turc ha decidit quedar-se amb un carregament de respiradors que havien estat adquirits per administracions públiques espanyoles perquè ho considera una «prioritat» per a tractar els casos de coronavirus que estan sorgint al país.

En roda de premsa al costat del ministre de Sanitat, Salvador Illa, al Palau de la Moncloa, González Laya ha reconegut que en els últims dies el govern turc «ha estat posant restriccions a les exportacions de productes sanitaris d'ampli espectre, principalment motivat per la seva preocupació de poder proveir el seu propi sistema sanitari», motiu pel qual tant ella mateixa com Illa han estat fent gestions que els han portat a parlar en diverses ocasions amb els seus homòlegs turcs.

La ministra s'ha referit a un lot de respiradors que havien adquirit administracions públiques espanyoles i sobre els quals l'Executiu ha preguntat aquesta setmana a les autoritats turques, si bé la resposta ha estat que «per ara no sortiran de Turquia». «El resultat de les discussions que hem tingut és que fins aquí hem pogut arribar», ha explicat.

Segons González Laya, el que ha «garantit» el govern turc a Espanya és que «en un termini prudencial, en unes setmanes», el carregament de respiradors es tornarà a posar a disposició del nostre país, encara que no ha especificat cap data aproximada.

Un carregament amb màscares, equips de protecció i ulleres

Tot i això, la cap de la diplomàcia espanyola ha remarcat que aquesta setmana tant el ministre de Sanitat com ella mateixa, en tres ocasions, han estat en contacte amb les autoritats turques, i que «fruit d'aquest esforç» s'ha materialitzat l'arribada d'un altre carregament que inclou màscares, equips de protecció individual i ulleres.

Pel que fa a les adquisicions de material procedent de la Xina, la ministra ha explicat que el govern d'aquell país ha introduït noves mesures de control de tot el que exporta, quelcom que és, a parer seu, «una bona notícia perquè suposaran un 'plus' suplementari a la qualitat» dels productes que arribin.

Segons ha destacat, les autoritats xineses han «consultat i dialogat» amb Espanya sobre totes aquestes mesures amb l'objectiu que s'estableixin els «canals adequats perquè el subministrament comprat» en aquell país «segueixi fluint regularment» a través dels corredors aeris, i arribi a les «condicions òptimes».