Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
En Josep Espí i Sara Jerez regenten la botiga de turrons i dolços Antonio Plá Ferrándiz del carrer Llovera de Reus

Els torrons tradicionals de Plá Ferrándiz del carrer Llovera de Reus

El portal número 49 del carrer Llovera obre les portes per vendre torrons i dolços cada Nadal a la capital del Baix Camp

En Josep Espí i Sara Jerez regenten la botiga de turrons i dolços Antonio Plá Ferrándiz del carrer Llovera de Reus
En Josep Espí i Sara Jerez regenten la botiga de torrons i dolços Antonio Plá Ferrándiz del carrer Llovera de Reus | Adrià Morte

Ja fa uns dies que el portal número 49 del carrer Llovera de Reus ha obert les seves portes, com cada any, per vendre els torrons i dolços de Nadal d’Antonio Plá Ferrándiz. L’any 1885, ara fa 134 anys, Plá va arribar a Reus i va instal·lar a la capital del Baix Camp la nissaga de torroners més antiga de la ciutat. Els productes, que segueixen fabricant-se de forma totalment artesanal a Xixona (Alacant), ompliran les cases de tots els reusencs i reusenques durant aquests dies de Nadal.

[predef]reus-144[/predef]

«El meu besaví és el torroner més antic de Reus», indica Sara Jerez, quarta generació de la família, qui regenta la botiga del carrer Llovera amb el seu home, Josep Espí. Jerez explica que Plá Ferrandiz va escollir un portal del carrer Llovera ja que «tenia molt apreci per la seva neta petita i volia escollir un que li agradés per tal de vendre els torrons».

Finalment, va triar l’actual ubicació, un dels portals més antics de Catalunya en una casa construïda per l’arquitecte reusenc Pere Caselles i que forma part de la ruta modernista de Reus.

Antonio Plá Ferrándiz va arribar a Reus l'any 1885
Antonio Plá Ferrándiz va arribar a Reus l'any 1885 | Adrià Morte

«La neta petita d'Antonio Plá Ferrándiz vestia amb una bata de color blau celeste confeccionada per una modista de Reus i a sobre un davantal blanc, això va donar un carisma especial, ens van identificar ràpid. Nosaltres en honor a ells mantenim la capsa blanca i blava com a exemple de puresa i qualitat del producte legítim de Xixona», assenyala Sara Jerez. La descendent del mestre turronaire explica que el producte de Xixona ha mantingut, durant tot aquest temps, la mateixa qualitat i format artesà tot i que és un producte millorat que posseeix l’exclusivitat de Xixona.

D'aquesta manera, a la botiga del carrer Llovera es poden trobar els típics torrons artesans de Xixona i dolços i massapans de tota mena. «Avui en dia hi ha moltes coses que se’n diuen torrons però no tot ho és. Aquí es poden trobar els autèntics i legítims torrons i dolços de Xixona», indica Jerez. 

A la botiga es poden trobar tota mena de turrons i dolços artesans de Xixona
A la botiga es poden trobar tota mena de torrons i dolços artesans de Xixona | Adrià Morte

La botiga obre les seves portes durant un mes i mig

La Sara i en Josep viuen durant tot l’any a la població de Xixona i quan arriba el Nadal es desplacen a Reus per obrir la botiga entre mitjans de novembre i l’1 de gener. «És una botiga i un portal que s’obre exclusivament per aquesta època de l’any», recorda Jerez, qui es declara una reusenca més. Després de tants anys reconeixen que hi ha molts clients que han passat a ser amics i que fa «molta il·lusió trobar-te'ls any rere any»

«Hi ha molta gent que ens diu: a mi m’agrada veure aquest senyor (Antonio Plá Ferrándiz) a la taula del meu Nadal perquè sino no sembla que sigui Nadal. El considerem un més de la família», explica Sara Jerez.

La botiga de turrons i dolços obre entre la primera quinzena de novembre i l'1 de gener
La botiga de torrons i dolços obre entre la primera quinzena de novembre i l'1 de gener | Adrià Morte

«Ens fereix el cor que les botiges centenàries de la ciutat tanquin»

Pel que fa al futur, comenta que esperen regentar la botiga durant molts anys  i poder retrobar-se amb amics i companys. Tot i això, lamenten el tancament de diverses botiges centenàries de la ciutat. «Això és una cosa que ens fereix el cor perquè estem informats de botigues de molt temps que estan plegant, és una veritable llàstima», comenta Josep Espí. Properament abaixarà la persiana la sabateria Iglesias i en els darrers mesos han tancat establiments com la sastreria Quintana, amb 114 anys d'història, o la sastreria Queralt, amb 110 anys d'activitat.

«A la meva edat vaig conèixer un comerç de categoria i una atenció al client excel·lent, era un nivell molt alt el que hi havia aquí Reus. Ara abaixen les persianes i es posen franquícies», conclou Sara Jerez.

Molts reusencs i reusenques esperen l'obertura de la botiga per comprar els turrons i dolços de Nadal
Molts reusencs i reusenques esperen l'obertura de la botiga per comprar els torrons i dolços de Nadal | Adrià Morte