Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Unitat de Cures Intensives d'un Hospital

Les UCIs de Catalunya, al límit

Sierra diu que estan valorant el possible trasllat de pacients entre autonomies

Unitat de Cures Intensives d'un Hospital
Plantegen el trasllat de malalts no pandèmics a altres regions | EFE

La doctora del Centre de de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, María José Sierra, ha afirmat que les Unitats de Cures Intensives (UCI) de Madrid i Catalunya estan «al límit de la seva capacitat». En roda de premsa aquest dilluns al migdia des de la Moncloa, Sierra ha explicat que la «pressió» sobre les UCI és el que més els preocupa i ha afirmat: «Estem en contacte amb les Comunitats Autònomes per veure amb què podem ajudar».

Valoren traslladar pacients entre autonomies

En aquest sentit, Sierra ha dit que estan valorant el possible trasllat de pacients entre autonomies. «Estem veient les necessitats» i si calgués, l’Estat «intentarà articular-ho», ha assegurat. La doctora que ha substituït com a portaveu del Centre de de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries a Fernando Simón, que ha donat positiu per coronavirus, ha dit que les autonomies que tenen les UCI més al «límit» són les que tenen més casos, és a dir, Madrid i Catalunya, però que hi ha d’altres que «s’hi estan apropant».

«L’augment de casos ha estat molt, ha estat ràpid i fan falta molts llits», ha dit, i ha apuntat que un malalt a l’UCI sol passar-hi entre 15 i 20 dies. «La pressió sobre les UCI en les pròximes setmanes serà important» per això calen les «mesures addicionals de distanciament social», ha afirmat. Sobre l’ajuda entre autonomies, Sierra ha dit que ja s’està fent trasllat de material, com respiradors.

Des de la Vall d'Hebron comparteixen la preocupació

En la mateixa línia s'ha posicionat la cap d'Epidemiologia i Medicina Preventiva de l'Hospital Vall d'Hebron, Magda Campins, que preveu un «col·lapse important» a les UCI la propera setmana. Tot i que el creixement del nombre de casos s'està reduint, Campins  ha remarcat a RAC1 que això no tindrà encara traducció en les unitats de crítics. També ha reconegut preocupació perquè estan detectant embarassades amb infeccions greus.

Ha remarcat que per les dades de la  Xina i Itàlia, no semblava que hi hagués complicacions en aquest col·lectiu, però en els últims dies han pogut veure alguns casos d'embarassades ingressades. «Potser ha sigut una qüestió d'un clúster de casos i no en veurem més, però estem preocupats per aquesta situació, perquè és nova i no l'esperàvem», ha dit. ampins també ha destacat que hi ha un percentatge d'afectació bastant alt entre persones relativament joves, amb un 35% d'ingressats que tenen entre 45 i 65 anys, «un rang d'edat que no és el de la Xina».