La Unió Europea bloquejarà les exportacions de vacunes a la resta del món si rep menys de les pactades amb les farmacèutiques als contractes de compra anticipada. Arran de la disputa amb AstraZeneca, la Comissió Europea aprovarà divendres un nou mecanisme per vigilar el nombre de dosis que s'exporten des de països europeus. «Es podrà intervenir un enviament si veiem inconsistències amb el nombre de dosis que s'haurien de quedar a la UE», apunten fonts comunitàries.
Les exportacions de vacunes per «motius humanitaris» estaran exemptes de la restricció que s'aplicarà a partir de divendres i que durarà almenys fins a finals de març. Des de la Comissió Europea neguen que sigui una «prohibició d'exportació» de vacunes i defensen que només volen «controlar» quines quantitats de cada companyia van a parar a altres països. També asseguren que la mesura no va dirigida en contra de cap farmacèutica en particular, si bé el mecanisme s'ha proposat arran del conflicte amb AstraZeneca pel retard en les entregues.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
«Si les dosis s'entreguen, no hi haurà problemes amb l'exportació», avisen fonts comunitàries. D'entrada, la mesura només afectarà les vacunes i no a les substàncies que la componen. Per cada enviament, les farmacèutiques hauran de comunicar a les autoritats duaneres quantes dosis exporten i a quins països. Aquestes donaran llum verda o no a l'exportació després de consultar-ho amb la Comissió Europea.
Canadà no es veu afectada
El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, va assegurar dimecres que les restriccions d'exportació no afectaran les entregues al Canadà, que també està rebent menys dosis de les pactades amb les farmacèutiques. La planta de Pfizer a Bèlgica proveeix els canadencs, però Ottawa no està preocupada pel nou mecanisme de control europeu.
«La presidenta de la Comissió Europea Ursula Von der Leyen ens ha donat garanties que el mecanisme de transparència de les exportacions de vacunes de la Unió Europea no pretén alterar les exportacions al Canadà», va afirmar Trudeau després d'una trucada amb l'alemanya.
Catalunya rebrà la setmana vinent 5.000 dosis menys de les previstes de la vacuna de Pfizer
Catalunya rebrà la setmana vinent 5.000 dosis menys de les previstes de la vacuna de Pfizer, segons ha confirmat el secretari general de Salut, Marc Ramentol. Ha concretat que els hi ha confirmat que rebran 51 safates amb vaccins, menys de les inicialment compromeses. Ha afegit però que s'espera que arribin també unes 8.000 dosis de la de Moderna, que haurien d'haver arribat aquesta setmana.
Ramentol ha lamentat que la falta de vacunes està «frenant» el pla de vacunació elaborat d'acord amb els compromisos inicials. El secretari ha insistit que el sistema públic de salut «està preparat» per administrar totes les vacunes, també a gran escala, i ha lamentat el factor «limitant». Fins al moment han arribat 40.000 dosis menys de les previstes.
Per un altre costat, segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) del gener, un 72,5% dels ciutadans estan disposats a vacunar-se immediatament contra el coronavirus. El percentatge de persones disposades a vacunar-se segueix augmentant, ja que al desembre només el 40,5% d'enquestats afirmaven rotundament que se la posarien. En la mateixa línia, disminueix el percentatge de ciutadans que diuen que no es vacunarien de forma immediata i se situa en el 16,5%. Fa un mes era del 28%.
Els principals arguments de les persones que no es vacunarien són la por a efectes secundaris, perquè no es fien de les vacunes o perquè prefereixen esperar a veure com funcionen. Un 4,5% dels enquestats dubta sobre si posar-se-la. Pel que fa a la responsabilitat en la lluita contra la pandèmia, un 67,6% dels enquestats creuen que qui se n'ha de fer càrrec són tant el govern espanyol com les comunitats autònomes en col·laboració mentre que un 18,1% creu que ho hauria de fer el govern espanyol i un 6,3% les autonomies.