La UE defensa eliminar el canvi d'hora i que cada estat esculli el seu horari

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha insistit en el fet que cal complir la mesura que van votar els europeus

El president de la Comissió Europea, Joan-Claude Juncker
El president de la Comissió Europea, Joan-Claude Juncker | Cedida

La Comissió Europea, concretament el seu president Jean-Claude Juncker, ha tornat a defensar l’eliminació definitiva del canvi d’horari en el discurs d’estat de la UE que ha fet avui a Estrasburg. Juncker ha assegurat que no hi ha marxa enrere, ja que «els europeus, el maig de 2019, no ens aplaudiran si seguim dos cops a l’any canviant l’hora, s’ha de suprimir el canvi d’hora».

La mesura s’aplicarà després que el 80% dels més dels 4,6 participants en una enquesta per internet ho demanessin. Davant els dubtes que han sorgit dins dels països membres sobre aquesta proposta, el president de la CE ha afirmat que «els estats han de decidir ells mateixos si volen ser ciutadans que visquin a l’horari d’hivern o d’estiu».

Una hora més de llum a la tarda, però el sol sortirà més tard a l'hivern

Davant de l’eliminació del canvi d’horari, els diferents estats de la Unió s’estan plantejant si els és més convenient mantenir l’horari d’estiu o hiver, segons la seva posició geogràfica. En el cas d’Espanya, i per tant de Catalunya, tot apunta que quan s’aprovi aquesta mesura, el govern espanyol votarà per establir l’horari d’estiu durant tot l’any.

Imatge d'arxiu d'un rellotge
Imatge d'arxiu d'un rellotge | Cedida

 

Aquest fet suposarà alguns canvis en la vida quotidiana durant els mesos d’hivern. Mantenir l’hora d’estiu suposarà que els rellotges estiguin dues hores per davant del que hauríem de tenir segons el  Temps Universal Coordinat (UTC). Durant l'hivern, el sol no sortiria a moltes zones de Catalunya fins prop les nou del matí. La majoria de nens i adults anirien a l’escola o a treballar a les fosques. En canvi, el sol no es pondria mai abans de les 18.15 hores.     

Espanya podria canviar de fus horari 

Encara que dins de la Unió no han dit res al respecte, hi ha alguns països, com és el cas d’Espanya, que estarien plantejant fer també un canvi de fus horari. El govern de Pedro Sánchez ja va dir que «era una opció plausible». L’estat espanyol va abandonar el fus que li corresponia, el del meridià de Greenwich, el 1940 quan Franco va voler tenir la mateixa hora que l'Alemanya dels nazis. 


Comentaris

envia el comentari