El secretari general d'UGT, Josep Maria Álvarez, ha afirmat que si el govern espanyol deroga o canvia la reforma laboral hi haurà més seguretat a la indústria química de Tarragona. En el marc d'una assemblea prèvia a la vaga del 19 de febrer en el sector químic, Álvarez ha defensat el futur de les empreses del Camp de Tarragona, però ha advertit que «si hi ha més accidents, el polígon perillarà», perquè aleshores, ha dit, la ciutadania li girarà l'esquena. En l'assemblea, s'ha incidit en la necessitat que hi hagi més inspeccions i que es faci una revisió del Plaseqcat en la qual hi participin els representants dels treballadors.
«La seguretat s'ha de reforçar. Les coses no passen per casualitat, sinó perquè no es prenen les mesures necessàries», ha assegurat Álvarez. El líder sindical ha estat crític amb la política de seguretat «d'algunes empreses» i s'ha preguntat: «No ens deien que funcionaven totes amb seguretat? Com és que ha passat això? Quina garantia tenim que no hi ha més empreses com aquesta?», ha assenyalat en referència a IQOXE.
Tot i això ha indicat que «la majoria» de companyies «treballen amb seguretat» i ha instat les administracions, especialment la Generalitat, a incrementar les inspeccions per tal que es compleixin les mesures establertes. Sobre aquest punt, s'ha queixat que tan sols hi ha «un únic inspector de treball especialitzat en empreses químiques» de la Generalitat treballant al complex petroquímic de Tarragona.
«No volem qüestionar la viabilitat del complex petroquímic, volem la seguretat de que algú ens digui que s'està vigilant», ha exposat. De fet, Álvarez ha anat més enllà i ha assenyalat que, si hi ha més accidents, «el polígon perillarà perquè els veïns arribarà un dia que en tindran prou de situacions indesitjades».
El secretari general també ha demanat que es revisi la política de subcontractacions de les empreses químiques. Segons UGT, els treballadors externs suposen un 40% del total d'aquesta indústria. «Ni tan sols tenen els convenis del sector», ha concretat Àngel Clua, secretari general d'UGT-FICA de Tarragona.
Sobre els plans d'avís a la ciutadania en cas d'accident químic, Clua ha assenyalat que cal «una protecció civil creïble» i ha reiterat la demanda a la Generalitat de formar part de la revisió del Plaseqcat. Al seu parer, «tothom ha de tenir confiança en el que s'ha de fer» un cop hi hagi un pla consensuat i ha criticat que hi hagi alcaldes del Camp de Tarragona que reclamin «autonomia» a l'hora de decidir com s'ha d'advertir la població.
En aquesta línia, el secretari general d'UGT a Catalunya, Camil Ros, ha revelat que tenen «el compromís verbal» del conseller d'Interior, Miquel Buch, que els sindicats tornaran a formar part de la taula dels plans d'emergències. De tota manera, també ha reclamat «plans de seguretat en el treball» més eficients. Ros ha fet una crida a participar a l'aturada laboral del 19 de febrer adduint que «és una vaga per la vida». A més ha assenyalat: «A la vaga demanem més indústria i més qualitat d'ocupació. Cada cop que es tanca un lloc de treball industrial, som més pobres com a societat».