Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos personas caminando por la calle con mascarillas.

L'últim contagi per coronavirus a Espanya ja té data, i encara queda

La Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada elabora un informe que estima l'evolució de la pandèmia a casa nostra i assenyala quan es contagiaria l'última persona.

Dues persones caminant pel carrer amb mascaretes
Segons l'estudi de FADAE, gairebé tres de cada deu espanyols han estat o estan contagiats | EFE

El full de ruta per a la tornada a la nova normalitat ja té dates fixades, tot i que de moment aquestes no siguin fixes. La desescalada serà gradual i asimètrica en funció de cada província, que anirà activant cadascuna de les quatre fases segons l'evolució epidemiològica a cada zona.

Previsiblement, davant el calendari més optimista, podríem estar acabant la desescalada a finals de juny, moment fins al qual es prorrogarà l'estat d'alarma i es controlarà la mobilitat. No obstant això, ja es va avançar que l'avanç de les fases estarà condicionat al compliment d'uns criteris sanitaris i epidemiològics que el govern encara no ha publicat.

L'objectiu: evitar una segona onada

L'objectiu de la desescalada gradual i asimètrica és evitar com sigui un rebrot de virus que pugui tornar a posar en risc de col·lapse a el sistema sanitari. El problema és que no se sap del cert com pot evolucionar la pandèmia amb el progressiu aixecament de les restriccions, ja que fins al moment tampoc hi ha hagut els tests suficients ni els estudis necessaris per conèixer el grau d'expansió de virus al nostre país.

Realment, ara com ara es desconeix el veritable impacte de virus, ja que les xifres oficials no s'ajusten a la realitat en gairebé cap país del món, un fet confirmat per epidemiòlegs i forenses de nombrosos països.

Com serà l'evolució de la pandèmia?

Segons un informe publicat en el dia d'ahir a la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fadea) el saldo tràgic del coronavirus al nostre país duplica les xifres oficials.

El document signat per quatre autors conclou que «la quantia acumulada de morts fins al 26 d'abril puja a gairebé 35.000 persones, 34.393, un 46,2% superior a la xifra oficial».  Si l'evolució de la pandèmia continua la tendència actual i fent un càlcul a partir de la taxa de la letalitat a Espanya (el 3,1%), les xifres a finals de maig hauran arribat els gairebé 40.000 morts, segons el mateix informe.

A falta de l'estudi de seroprevalença posat en marxa pel govern per elaborar un mapa epidemiològic d'Espanya i conèixer l'expansió del virus, les xifres proporcionades per l'estudi de Fadea estimen una taxa de contagi molt més gran de la qual es creu en l'actualitat.

Amb les dades a 26 d'abril el nostre país superaria els 1,23 milions de persones infectades. Una xifra que es tradueix en gairebé tres de cada deu espanyols que han estat o estan contagiats. Segons aquestes dades i els models de càlcul aplicats el 28 de novembre de 2020 registraria l'últim cas d'infecció a casa nostra.

L'estudi ens deixa unes dades bastants negatives que posen de manifest la importància de respectar les normes de la desescalada perquè les conseqüències de la pandèmia no siguin encara més profundes.