El Banc d'Espanya està cada cop més preocupat per l'increment de les estafes. Ara, l'organisme ha llançat una advertència important per a tots els usuaris que utilitzen els dispositius mòbils per fer pagaments.
En un món cada cop més digitalitzat, les transaccions mòbils han esdevingut una pràctica comuna. Per això, és crucial estar al corrent dels riscos associats. L'entitat ha assenyalat que les estafes relacionades amb els pagaments mòbils estan augmentant, i és fonamental que els usuaris prenguin mesures per protegir-se.
El Banc d´Espanya adverteix sobre l´increment de les estafes
El Banc d'Espanya ha observat un increment significatiu a les estafes que afecten els usuaris de pagaments mòbils. Aquestes estafes poden realitzar-se de diverses maneres, des d'aplicacions fraudulentes fins a atacs de phishing. A més, també ens poden enganyar durant el procés de pagament.
El pagament amb mòbil va associat al contactless. Després de fer la transacció, és habitual que el venedor pregunti si en volem còpia. És a dir, el resguard que dona el TPV amb tots els detalls del pagament.
El problema és que, de manera general, acostumem a dir que no. Tot i això, el Banc d'Espanya avisa: "Assegura't que t'han cobrat la quantitat adequada i que figura així a la pantalla del TPV".
Tot i ser una cosa òbvia, és un pas que se sol evitar. Portar pressa o no voler guardar més tiquets són dues de les raons per les quals ens neguem a portar-nos la còpia. Això no obstant, cal parar atenció a les petites operacions per a les quals no cal PIN.
Què cal fer després de pagar amb el mòbil segons el Banc d'Espanya
El pagament amb el mòbil és sense contacte. Actualment aquests pagaments es limiten a imports màxims de 50 euros. Per això, des del Banc d'Espanya ofereixen consells diferents per no portar-nos un ensurt.
Quan facis un pagament sense contacte, "comprova l'import que figura a la pantalla i assegura't que és correcte. La còpia et pot servir per portar un control adequat de les teves despeses".
A més, també recomanen guardar “el tiquet de compra del comerç”. Així podeu comprovar que els imports coincideixen. "Recorda que a molts comerços hi ha la possibilitat d'obtenir un tiquet electrònic", diuen.
També aconsellen revisar els càrrecs de la targeta per controlar totes les operacions. Finalment, recomanen preguntar "a la teva entitat sobre la possibilitat que t'enviïn un missatge SMS cada vegada que es faci algun càrrec".