La Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) ha emès una advertència als ciutadans sobre una nova estafa. En aquest cas, implica la recepció de cartes fraudulentes. En poder rebre-la a la bústia en qualsevol moment, cal ser previngut.
En aquestes cartes, se sol·licita informació personal com a fotos del DNI i dades bancàries, sota el pretext que hi ha hagut canvis en el sistema. Tot i això, l'únic objectiu dels delinqüents és enganyar les seves víctimes.
Així és la nova estafa que suplanta la Seguretat Social
"No, nosaltres no t'hem enviat aquesta carta. Si la reps, no en facis cas. Els dolents, volen robar-te els teus diners", han advertit des de la Seguretat Social a través del seu compte oficial de X.
El compte també comparteix la carta, on es pot llegir: "CANVI DADES BANCARIS SEG SOCIAL". Els estafadors diuen que és "necessari" canviar aquestes dades i que se'ls enviï la documentació.
Com a excusa, diuen que és degut a "la llei que va entrar en vigor el mes passat". També "a l'atac informàtic als sistemes d'Hisenda i Seguretat social". A més, indiquen que "hi haurà un increment de les prestacions, jubilacions".
Per això, sol·liciten l'enviament del DNI, una imatge de l'extracte bancari i la darrera quantitat que es va percebre com a pensió. També indiquen que l'augment serà d'entre 75 i 150 euros, afegint un correu electrònic fraudulent.
Com protegir-se i reaccionar davant aquest tipus de fraus
La TGSS insta la població a desconfiar de qualsevol carta o missatge que sol·liciti informació bancària o documents personals. A més, recomanen no proporcionar dades a adreces de correu electrònic no oficials, ni respondre a sol·licituds que semblin sospitoses. En cas de rebre aquest tipus de correspondència, el millor és contactar directament amb la Seguretat Social per confirmar-ne l'autenticitat.
La Seguretat Social recorda que l'objectiu d'aquests fraus és robar informació confidencial per cometre delictes financers, com ara robatori d'identitat o apropiació de fons. Per això, és important que les persones es mantinguin informades sobre les estafes més comunes i prenguin mesures preventives. També aconsellen compartir aquesta informació perquè més persones puguin estar alerta i evitar ser víctimes d'aquestes estafes.