La Comissió Europea demana als estats que es «preparin» per a una «possible» segona onada de contagis de coronavirus. «Segons les darreres avaluacions de riscos del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC), els estats membres han de preparar-se per a una segona onada», ha indicat un portaveu comunitari aquest dilluns. El portaveu de la Comissió Europea ha assegurat que l'ECDC està analitzant la situació i dissenyant mesures per a una possible segona onada.
«Hem d'assegurar una comunicació adequada del risc per garantir que els ciutadans entenen que poden arribar noves onades, fins i tot si l'onada inicial d'infeccions es gestiona amb èxit», han advertit des de la Comissió Europea.
Conflicte entre el Tribunal de Justícia de la UE i el TC alemany
En un altre ordre de coses, Brussel·les admet que cal «restablir el diàleg» entre el Tribunal de Justícia de la UE i el Constitucional alemany després que la seva sentència sobre el Banc Central Europeu ignorés una resolució europea, segons apunten fonts comunitàries. La Comissió Europea contempla un procediment d'infracció contra Alemanya, però no ha concretat encara quan decidirà si fa aquest pas. Des de la CE recorden que també es pot restaurar la relació simplement a nivell judicial o «amb canvis constitucionals».
Fonts comunitàries admeten que han de ser «molt curosos» abans d'iniciar un procediment d'infracció pel factor de la independència judicial, així com per les repercussions «polítiques i institucionals» que pugui generar. «La Comissió Europea té el poder discrecional per decidir al respecte», avisen les mateixes fonts.
El Tribunal Constitucional alemany va qüestionar la setmana passada la compra de deute públic del Banc Central Europeu saltant-se una resolució europea que l'avalava. L'alt tribunal d'Alemanya va demanar a la institució amb seu a Frankfurt que en un màxim de tres mesos justifiques aquest programa monetari. En cas contrari, donava permís al Bundesbank, el banc central alemany, per retirar-se del programa. Brussel·les insisteix que el BCE té independència i que no interferiran en les seves decisions sobre aquest cas.
El Banc Central Europeu també té l'opció d'obrir un procediment d'infracció contra el Bundesbank si considera que incompleix la legislació europea. «El Bundesbank encara no ha fet res», recorden però fonts europees.