La ComissióEuropea ha aconsellat aquest dilluns 25 de gener que es tanquin totes les zones de la UnióEuropea que sobrepassin una incidència acumulada a 14 dies per sobre dels 500casos per 100.000 habitants. «La situació a Europa, amb les noves variants, ens fa prendre decisionsdifícils però necessàries», ha afirmat de manera taxativa la presidenta de l'organisme europeu, Ursula von der Leyen. Nombrosos territoris com ara la Comunitat de Madrid o la demarcació de Barcelona superen el llindar marcat per la Comissió Europea.
Concretament, a Espanya la gran majoria de les comunitats tenen taxes més elevades que la recomanada per la Unió Europea. Només Canàries, Cantàbria, Astúries, Navarra i el País Basc estan per sota dels 500 casos. El pitjor territori és Extremadura que té una incidència acumulada a 14 dies de 1.448 casos. La segueixen Múrcia (1.332), Comunitat Valenciana (1.245), Castella i Lleó (1.215), La Rioja (1.208) i Castella la Manxa (1.158).
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
L'advertència a Espanya per confinar les regions més afectades per la Covid
La Comissió Europea ha sol·licitat als països membres que demanin a la seva ciutadania no desplaçar-se des de ni cap a zones de risc elevat d'expansió de la pandèmia, davant l'entrada de les variants més contagioses als països europeus. La recomanació actual està fixada des de l'octubre de l'any passat, marcant limitacions per les zones amb més de 150 casos i menys de 500, tot i que no registrava cap mena de prohibició per realitzar desplaçaments.
A partir d'ara, tot apunta que hi haurà una nova categoria al mapa epidemiològic amb un color vermell fosc, que descriurà les zones on la incidència acumulada a 14 dies sobrepassa els 500 casos per 100.000 habitants. El document al projecte apunta que «els estats membres hauran de dissuadir amb força els viatges no essencials des de i cap a les àrees classificades amb vermell fosc».
Per un altre costat, per als viatgers que entrin a la UE, la Comissió Europea advoca perquè els països exigeixin una PCR negativa feta abans del viatge, i per aquells països on s'ha registrat una soca més perillosa del virus, mesures restrictives com autoaillament, quarantena i rastreig de casos fins dues setmanes després de l'arribada.
«La Comissió proposa que es desaconsellin enèrgicament tots els viatges no essencials fins que la situació epidemiològica hagi millorat considerablement. En portar-ho a terme, els estats membres hauran de garantir la coherència amb les mesures que apliquen per viatjar dins del seu propi territori», ha comunicat la Comissió Europea en una nota de premsa.
Brussel·les incideix en què els països «adoptin, mantinguin o reforcin» les seves mesures
A la vegada, les persones que necessitin travessar la frontera habitualment per treballar o per motius familiars no hauran de passar la quarantena, si bé la mesura de realitzar proves PCR serà suficient amb una freqüència «proporcionada». Brussel·les també advoca perquè no es prohibeixin tota mena de viatges, perquè la Unió Europea «no es pot permetre la disrupció dels viatges essencials, les cadenes productives i la distribució de vacunes».
Des de la Comissió Europea s'incideix en què els estats membres «adoptin, mantinguin o reforcin» les mesures no farmacèutiques, com els confinaments o el tancament d'alguns establiments, per fer un millor seguiment dels casos de coronavirus i duent a terme un millor registre d'informació sobre les noves variants del virus.
L'Executiu de la UE insta a què els països puguin sol·licitar a més «provesaddicionals segons sigui necessari durant un període de fins a 14 dies, sempre que l'estat membre imposi els mateixos requisits als seus propis nacionals quan viatgin des del mateix país no pertanyent a la UE».