Bones notícies: Troben un possible tractament contra el coronavirus

L'òxid de nitrògen podria reduir la mortalitat en pacients amb coronavirus

Una investigadora russa, treballant en un laboratori en la recerca de la vacuna contra el coronavirus
Troben un possible tractament efectiu contra el coronavirus | Europa Press

Les previsions més optimistes apunten que la vacuna contra la Covid-19 podria sortir a principis de l'any que ve, tot i que caldria esperar uns mesos per a poder ser distribuïda en massa, arribant així a gran part de la població. Mentrestant, les mesures de prevenció i els tractaments per a reduir la mortalitat són les úniques armes que tenim contra el virus.

Un estudi de la Universitat d'Uppsala, a Suècia, ha descobert un tractament eficaç contra el coronavirus a base d'òxid de nitrogen. Es tracta d'un compost amb propietats antivirals que produeix el propi cos i que ja va ser utilitzat per a tractar el coronavirus del SARS l'any 2003. En aquella ocasió, l'òxid de nitrogen va aconseguir reduir la inflamació dels pulmons dels afectats. Els experts expliquen que el compost actua com una hormona en el control de diversos òrgans, regulant el flux de la sang dins dels òrgans i entre ells, així com la tensió en els vasos sanguinis.

La creença dels investigadors és que quan un pacient sofreix d'una insuficiència pulmonar aguda, com passa en els casos més greus del nou coronavirus, es pot administrar òxid de nitrogen com a gas inhalat per a augmentar el nivell de saturació d'oxigen de la sang. És un pas de gegant per a reduir la mortalitat en pacients greus.

Una possible opció fins que surti la vacuna

El director de la recerca i professor de Bioquímica Mèdica, Ake Lundkvist, afirma que l'òxid de nitrogen és l'única substància que fins ara ha demostrat tenir un efecte directe sobre el SARS-CoV-2. Un exemple pràctic va ser l'epidèmia del SARS del 2003, on la teràpia amb òxid de nitrogen va ser provada amb èxit.

Ara, els investigadors suecs han observat com reacciona a l'òxid de nitrogen el nou coronavirus i els resultats demostren que el compost químic on s'allibera aquest compost té un efecte antiviral, que es fa més fort a mesura que augmenta la dosi. Això permetria aplicar òxid de nitrogen als pacients per a augmentar la saturació de l'oxigen.

El que se sap fins ara és que el coronavirus porta a un col·lapse dels pulmons que, en moltes ocasions, es produeix d'una forma lenta i imperceptible, per això molts metges parlen de mort silenciosa. En aquests casos, la saturació de l'oxigen va disminuint fins a provocar una fallada respiratòria que produeix la mort. La nova troballa podria ajudar a combatre aquests efectes de la Covid-19 en els pacients més greus.

«Fins que aconseguim una vacuna que funcioni la nostra esperança és que la inhalació d'òxid de nitrogen podria ser una forma efectiva de tractament. La dosi i el moment d'iniciar el tractament probablement juguen un paper important en el resultat, i ara cal explorar al més aviat possible», conclou Lundkvist.


Comentaris

envia el comentari