Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El trencament de gel a l'Antàrtida està causant un desastre entre els pingüins

La UPC liderarà una important expedició científica a l'Antàrtida sobre el canvi climàtic

Investigadors del centre viatjaran fins al continent glaçat per tal de millorar el coneixement sobre els efectes d’aquest greu problema

El trencament de gel a l'Antàrtida està causant un desastre entre els pingüins
El canvi climàtic està castigant durament l'Antàrtida | Arxiu

Un grup d’investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) liderarà una expedició científica a l’Antàrtida que tindrà l’objectiu d’analitzar els efectes del canvi climàtic i l’impacte de les activitats humanes sobre els ecosistemes polars. Un important projecte que es durà a terme a partir del desplegament de sensors acústics permanents.

En aquest sentit, els científics volen recopilar dades que indiquin l’estat de conservació en què es troba l’Antàrtida i com era la zona abans de l’arribada de l’activitat humana. Segons els impulsors del projecte, els resultats finals permetran saber en quin estat estava aquest continent abans de la influència de la contaminació. Una acció que permetrà en un futur saber com actuar a nivell mediambiental per pal·liar l’augment de la pol·lució a la zona. 

L’estat acústic de l’oceà

l'investigador Michel André, director del Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la UPC, ha iniciat aquesta expedició a l'Antàrtida per recollir les primeres mesures de l'estat acústic de l'oceà en aquest punt del planeta i assajar la instal·lació d'estacions permanents d'escolta que serveixin per monitoritzar els efectes del canvi climàtic en la biodiversitat antàrtica.

«El soroll està augmentant, hi ha més activitats humanes en el mar i, per tant, diàriament hi ha més de 50.000 vaixells de càrrega que transiten pel mar i hi ha també altres activitats que fan que el soroll augmenti i els seus efectes també» , ha explicat André.

«Tinc el privilegi de contemplar la naturalesa en la seva expressió de puresa superlativa, on el silenci de la vida salvatge es propaga sense fi en l'oceà, protegit pel gel mil·lenari de l'Antàrtida. Aquest equilibri és, sens dubte, molt fràgil. Està a les nostres mans acceptar el repte de preservar-lo per a les generacions futures», ha dit l'investigador abans del viatge.

Els aparells que s’instal·laran a l’Antàrtida

El projecte contempla instal·lar tecnologia d’hidròfons, que són uns micròfons i sensors adaptats a l'aigua, capaços de gravar sons audibles, però també infra i ultrasons provinents de qualsevol font biològica o generada per activitats humanes. També s’hi instal·laran ordinadors que utilitzen tècniques d'Intel·ligència Artificial.

Un cop instal·lats els equips a l'Antàrtida, les dades recollides seran processades i analitzades al LAB, vinculat a l'Escola Politècnica Superior de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG), que ja disposa de sensors en gairebé tots els oceans i, a partir d'ara, l'Antàrtida serà també un nou punt de mapa que es podrà estudiar. El 2018 el mateix laboratori també va instal·lar un observatori acústic a l'Amazones, juntament amb altres investigadors del Brasil i Austràlia.