La república d'Uruguai és un dels pocs països que pot presumir d'una reobertura existosa a escala mundial, sobretot en referència a la tornada a l'escola. De fet, tal com informa el seu govern, per al moment, no s'ha produit cap nou contagi. Uruguai mai ha deixat d'impartir classes durant la pandèmia. Segons relata 'El Confidencial' a partir de les declaracions de Pablo Caggiani, docent i membre del Consell d'Educació Inicial i Primària, la pandèmia va arribar amb el curs ja iniciat.
«Vam començar el curs el dia 2 de març i vam tancar el 13», recorda Caggiani, ni dues setmanes des que el nou president, Luis Lacalle, va ser nomenat. Per al moment, el país compta amb 1.741 casos confirmats i 45 morts. Cal dir, però, que el país té una població molt petita, d'uns 3,5 milions d'habitants, i per tant la incidència de 52 positius per cada 100.000 habitants és relativament escassa, ja que a Brasil, per exemple, s'ha registrat una ràtio de 2.044 per cada 100.000.
Mesures empíriques, resultats exemplars
Caggiani atribueix aquesta bona gestió al sistema sanitari uruguaià: «Tenim un sistema de salut bastant fort, universal i ben finançat que ha estat la clau de la pandèmia». «En el moment en què comencem a obrir, teníem l'experiència de la Xina o Corea, però el que era clar és que tenir l'escola tancada afectava els 'gurises' en molts sentits», ha matisat el professor. Tenint en compte que la situació és nova per a tots els països del món, les mesures amb què ha basat Uruguai la lluita contra la pandèmia han estat exemple per a tots, tant és així que fins i tot la 'BBC' i l'LA Times' s'han fet ressò de la reobertura exitosa del país.
El 22 d'abril, un mes després del tancament de les fronteres, es van començar a obrir els primers centres escolars rurals. «Vam decidir començar pels llocs amb menys població i els nivells més baixos de contagi, així que es van reobrir unes 500 escoles amb menys de 10 alumnes amb un protocol sanitari negociat amb autoritats sanitàries, educatives i sindicats», recorda el docent.
El govern de Lacalle, a més, no va decretar cap quarantena obligatòria, i encara així ha aconseguit controlar la pandèmia en el seu país mentre el continent on figura notifica diàriament morts i contagis. El protocol uruguaià sintetitzava mesures conegudes al context, és a dir, la separació obligatòria de metre i mig, distància social, i la semipresencialitat a les classes, evidentment. «Menys hores al dia, menys dies del normal». Aleshores, a l'abril, la 'desescalada' pròpia d'Uruguai a les escoles fou de tres dies a la setmana d'assistència, i, d'aquests, tres hores i mitja de classes. Ara ja en són cinc, ell normal. A més, acudir a l'escola era excepcionalment obligatori, el que va provocar, tal com informa el mitjà citat, un seguiment inicial d'un 20%.
També cal sumar-hi que, estant a l'hemisferi sud, Uruguai ha combatut el coronavirus durant l'hivern, controlant, a més, els brots de grip. Ara bé, tot i que no es va decretar la quarantena obligatòria, les mesures de seguretat es van activar rigorosament: «El monitoratge per al compliment del protocol era constant i en això les educatives i els sindicats han estat clau per a garantir que tinguessin gels o que hi hagués ventilació», matisa Caggiani. Cada 15 dies es feien tests PCR aleatoris entre els adults d'altres localitats que treballaven presencialment als centres escolars, un factor, segons el professor, «clau perquè no hi hagi hagut contagis a les escoles».