L'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ha requerit més informació a la Universitat Rovira i Virgili (URV) per determinar si la relació laboral de l'exgerent i dos càrrecs de confiança més es va fer d'acord amb la legalitat. Segons ha informat avui l'actual rectora, Maria José Figueras, l'informe que ha enviat l'OAC subratlla una sèrie de «mancances i irregularitats» detectades en els documents que la universitat havia enviat el 2016 sobre el cas i, per això, dóna un termini de 30 dies per fer arribar tota la informació necessària.
Irregularitats en la contractació de personal a la URV
L'OAC va obrir una investigació sobre les contractacions de personal de la universitat l'any 2016. L'objectiu era determinar si alguns llocs clau en la gestió de la universitat havien estat ocupats per càrrecs de confiança i no per funcionaris de carrera, tal com estipula la llei. A més, la investigació apuntava, també, a possibles increments de contractes i pujades de sou en l'àrea de gerència.
Segons l'informe que ha fet arribar l'Oficina a la URV recentment el fet que genera més dubtes sobre aquestes irregularitats és el que fa referència a la relació laboral de l'exgerent, Manuel Molina. El que posa en dubte Antifrau és el canvi de contracte d'alta direcció per un de laboral indefinit firmat el 2014, sense passar per concurs públic. És a dir, Molina va passar a ocupar un lloc fixe sense que aquesta plaça s'obrís a concurs públic.
A més de l'exgerent, però, Antifrau va demanar el 2016 informació sobre diversos llocs de treball, entre ells, el de la cap de recursos humans, Josepa Gallofré, la tècnica mitjana de suport a la direcció i filla de la primera, Mirea Alberich i la cap del servei de gestió acadèmica i el seu marit, tècnic superior en suport a la direcció. De moment, segons el comunicat que ha fet públic avui la universitat, la investigació se centra ara amb l'exgerent i dos càrrecs de confiança, dels quals no han transcendit els noms.
Manuel Molina, acomiadat per l'actual rectora
Manuel Molina va ser designat com a càrrec de confiança i constava, en un primer moment, com a personal d'alta direcció, tal com solen definir-se els càrrecs de confiança. El 2014, però, es va modificar aquest contracte per un de personal laboral indefinit sense que aquesta plaça s'hagués obert a concurs públic, tal com s'hauria de fer. El canvi de contracte va ser aprovat pel Consell Social de la Universitat —òrgan encarregat de donar el vistiplau—. Molina ha estat relacionat amb la URV gairebé des dels inicis d'aquesta universitat, i va ocupar el càrrec 23 anys.
Finalment, va ser acomiadat el 30 de juny de 2018 quan el nou equip de govern, liderat per Maria José Figueras, va entrar al rectorat. Una vegada acomiadat Molina va interposar accions judicials contra l'acomiadament. El cas es va tancar amb una indemnització per aquest acomiadament.
Segons ha dit avui Figueras, el nou govern també va encarregar una auditoria interna per conèixer l'estat de situació de la URV en relació a aquests temes i que permeti fer-ne un seguiment.
El comunicat emès per la universitat en resposta d'aquest informe de l'OAC de 15 pàgines, recorda que el càrrec de gerent s'ha de proveir a través de la figura de personal eventual. Segons la universitat és la figura més escaient per un lloc de confiança, ja que no requereix indemnització en cas que la persona sigui cessada. La rectora ha dit, també, que és el model que utilitzen la majoria d'universitats públiques catalanes.
Amb aquesta resposta l'equip de govern es vol desmarcar d'aquest tema, deixant clar que quan tot això va tenir lloc la universitat estava dirigida per l'equip de l'antic rector, Josep Anton Ferré.
La URV té 30 dies per respondre
Antifrau ha fet arribar els resultats de la seva investigació inciada el 2016 sobre les suposades irregularitats de contractació i pujades de sou a la URV. De moment, però, no s'ha pronunciat sinó que ha requerit més informació per acabar de determinar si la contractació de Molina i de dos càrrecs de confiança va ser il·legal.
«La URV ja va fer una primera tramesa de documentació a requeriment d'Antifrau —quan hi havia l''antic govern al càrrec—. Aquest escrit subratlla una sèrie de mancances i irregularitats detectades d'acord amb la informació aleshores enviada i atorga a la URV un termini de 30 dies perquè n'informi de les mateixes», diu el comunicat que ha fet públic avui la universitat.
Antifrau ha demanat a la URV col·laboració per poder aclarir els fets, i la rectora ha dit que ja ha posat en marxa el Gabinet Jurídic, Recursos Humans i les unitats involucrares perquè es pugui reunir aquesta informació i es faci arribar no només a Antifrau «sinó també a aquest nou equip».