Les obres de la que havia de ser la nova Facultat d'Educació de la URV al Campus Catalunya de Tarragona s'aturen. Així ho ha decidit aquest dijous, 14 de març, el consell de govern de la universitat. Després que s'hagi executat i finalitzat la primera fase de l'obra, la que adequat el nivell subterrani del futur edifici, l'equip comandat per la rectora María José Figueras ha pres la decisió que els treballs es paralitzin.
«No tenim garantit el finançament complet d'aquest espai i preferim aturar l'obra a l'espera de concrecions per part de la Generalitat», ha manifestat Figueras. Les obres es van endegar el mes de març de 2018, tot just fa un any, encara sota el mandat del rector Josep Anton Ferré. La primera fase ha tingut un cost, amb l'IVA inclòs, d'1.025.000 euros que, ara, no tindran continuïtat —almenys, de moment.
Figueras prefereix invertir en adequar la facultat actual
«No veia clara la continuïtat econòmica de l'obra, que s'eleva a 19,3 milions d'euros», ha explicat María José Figueras. Des de la URV sempre s'havia advertit que una part dels treballs es finançarien amb romanents de tresoreria propis i que caldria buscar el suport de la Generalitat per completar-los, una tasca per la qual l'equip de Figueras no ha obtingut resposta, però que no veuen amb optimisme «ja que estem sense pressupost a Catalunya i amb la situació en què es troba el govern central».
Figueras ha recordat que «tenim moltes dificultats econòmiques atès que tenim el pressupost congelat des de 2009 i evidentment les despeses augmenten». «Evidentment, si tinguéssim el compromís de la Generalitat tiraríem endavant», ha dit la rectora, que s'ha mostrat, però, és partidària de destinar les partides disponibles a fer obres d'adequació de la Facultat actual, feta a partir de mòduls prefabricats.
També ha apuntat a destinar els diners de la segona fase de l'obra, que ja no s'executarà, a banda d'aquests treballs d'adequació, «a beques» perquè segons Figueras «cal invertir en les persones més que no pas en construir».
La URV deixa d'exigir el nivell B1 d'anglès
En un altre ordre de coses, el Consell de Govern ha modificat la normativa acadèmica de Grau i Màster del curs actual i ha suprimit el requisit per als estudiants de grau admesos al curs 2013-14 i en cursos anteriors de dominar en un nivell intermedi (B1) una llengua estrangera, preferentment l’anglès, i acreditar-la per obtenir el títol de grau. La rectora ha dit que la resta d’universitats no ho feien i que això els perjudicava.
D'aquesta manera, s'ha acordat que el nivell B1 d'anglès deixarà de ser 'condicio sine qua non' per a l'obtenció del títol universitari en qualsevol ensenyament, com fins ara. Un estudi encarregat per la universitat va determinar que el 7,1% dels estudiants que havien acabat les seves carreres no tenien el títol per aquesta circumstància. Entre el 2010 i 2018, 721 estudiants de la URV no havien tramitat el títol per no tenir acreditat el nivell B1 d’una tercera llengua. Ara ja poden fer-ho.
Ara, la nova norma tindrà caràcter retroactiu i, per tant, el podran sol·licitar; alhora que la condició deixarà d'exigir-se a partir d'ara. «Volem motivar els alumnes, i per tant els nivells d'anglès es traduiran en rúbriques als títols universitaris: passaran a ser elements positius i no pas punitius», ha explicat la rectora Figueras.
En marxa una unitat de captació de recursos internacionals i el nomenament d'una nova doctora 'honoris causa'
El govern universitari també ha acordat la creació d'una unitat de captació de recursos internacionals, que en els darrers quatre anys han baixat, en el cos de la universitat, dels 19 als 5 milions d'euros. La unitat la dirigirà la doctora Gabriela Espinosa.
Finalment, i entre altres desenes d'acords, la URV investirà el proper mes de juny com a doctora 'honoris causa' la madrilenya Bettina Kadner, la primera dona a Espanya que va pilotar un avió comercial, a proposta del CESDA, el centre adscrit d'aviació des d'on aquest dijous ha comparegut la rectora Figueras.