La Universitat Rovira i Virgili (URV) encara manté obertes les incògnites sobre com haurà de ser l'inici del pròxim curs acadèmic, el 2020-21, quan falten poc més de 30 dies per reiniciar l'activitat docent i acadèmica als diversos campus que té repartits pel territori. «La nostra previsió és començar-lo amb normalitat durant la segona quinzena de setembre», avançava la rectora Figuerasen una entrevista a TarragonaDigital a principis del mes de maig. Els plans no han canviat i està previst que el nou cicle arrenqui la setmana del 21 de setembre.
La universitat pública de Tarragona té com a prioritat mantenir l'activitat presencial al màxim de les possibilitats que permeti la situació sanitària de la tardor. En una entrevista a l'emissora municipal Tarragona Ràdio, el vicerector Domènec Puig ha refermat el compromís i ha reconegut que la presa de decisions definitives està ara «pendent de l'avenç de la pandèmia». Es faran les classes presencials sempre que puguin fer-se de manera presencial, insisteix.
Curs 2020-21: la URV prioritza les classes presencials però no descarta cap escenari
En aquest sentit, la Rovira i Virgili manté oberts tres possibles escenaris de cara al pròxim curs. L'escenari que parteix amb avantatge és el de mantenir el format presencial de màxima normalitat, tal com avançava Figueras a aquest digital, amb flexibilitat per adaptar-lo a grups més reduïts i garantir les distàncies entre alumnes. Si el nivell de la pandèmia es manté en els índexs actuals, serà aquest l'escenari a partir del setembre.
Tampoc s'han descartat les altres dues possibilitats, en cas que no sigui possible. O bé un model directament virtual previst per a un hipotètic segon confinament, o bé un model mixte a cavall entre la docència presencial i la virtual que permeti mantenir el pols de les classes presencials amb limitacions d'aforament i les combini amb les sessions virtuals en cas de restriccions menys estrictes que un confinament total.
En base a aquestes possibilitats, la Rovira i Virgili es prepara per començar un nou curs incert després d'haver de sobreposar-se a les adversitats en el darrer tram del curs 2019-20. Puig també ha reconegut que segueixen els dubtes sobre el model d'intercanvis Erasmus, que encara no ha rebut indicacions clares per part de les autoritats europees, i no es descarta la possibilitat d'articular un nou format «d'intercanvis virtuals» entre universitats.