El Laboratori de Toxicologia i Salut Mediambiental Tecnatox s'havia s'havia encarregat des de 1999 dels estudis sobre el risc en la salut de la població derivats de les emissions de compostos tòxics i cancerígens de la incineradora de residus tòxics i perillosos de Constantí (Tarragonès). Des de l'1 de gener, l'actual propietària de la planta, l'empresa SARPI ha adjudicat aquestes anàlisis a un grup privat. Segons denuncia la URV, ho fa «per motius estrictament econòmics» i escull una empresa «sense la més mínima experiència en avaluacions de riscos sobre la salut per plantes incineradores». La universitat lamenta que la Generalitat «sigui tan tova» amb una empresa d'alt risc que havia estat exemplar pels estrictes controls que s'hi feien quan era de propietat pública.
El Laboratori de Toxicologia i Salut Mediambiental Tecnatox, de la URV, elaborava els estudis de risc en la salut de la població de la incineradora de Constantí, a través de convenis i contractes amb la Generalitat —que en va ser propietària des de 1999 a 2015— i després amb convenis amb l'actual propietària SAPRI. Des del passat 1 de gener, aquests estudis han deixat de ser controlats per la Universitat i el catedràtic en toxicologia de la URV, Josep Lluís Domingo ha denunciat que s'han «privatitzat» amb la licitació al grup tecnològic Eurecat. «Es busquen els millors investigadors per al control fins que passa a mans d'una empresa privada on el més important són els beneficis dels accionistes i no els rigorosos controls sanitaris», ha denunciat Domingo.
Fonts de l'empresa, però, argumenten que la licitació s'ha fet sota estrictes requisits d'innovació tecnològica i amb l'objectiu de millorar les pràctiques d'aquests estudis. Defensen que s'ha confiat en un grup local, ja que Eurecat té centres a Reus, Tarragona o Vila-seca i per proposar «una tecnologia innovadora i diferent» per realitzar els anàlisi.
En canvi, des de Tecnatox asseguren que el grup que no té experiència en l'àmbit de les plantes incineradores ni pot garantir «l'obtenció de certes mostres biològiques», com les procedents de teixits d'autòpsia de la població local, que només poden aconseguir els forenses, que són a la vegada professors de la URV. També lamenten que el seguiment d'exposició que es feia als treballadors de la planta hagi passat de fer-se cada any a fer-se cada dos anys.
«Un control light i sense cap mena de garanties»
Consideren que SARPI intenta «salvar l'expedient», treballar amb els requisits de l'autorització ambiental actual però amb menys costos, prescindint de la URV que havia dissenyat el programa de seguiment de salut pública i al qual ha anat incorporant canvis al llarg dels anys. Els catedràtics de la universitat critiquen «a desídia absoluta» de la Generalitat per acceptar que no es puguin revisar aquests controls i saber si s'han fet bé fins d'aquí a cinc anys, quan acaba el contracte amb SARPI. «I si no s'han fet bé, tirarem enrere?», han ironitzat.
Fonts del departament de Territori i Sostenibilitat, però, han explicat que la Generalitat podrà actuar quan rebi, anualment, els informes de risc de salut si detecten que no s'han fet correctament i rebutgen que puguin intercedir en el procés de contractació que fa una empresa privada.
Tecnatox insisteix en exigir a la Generalitat que no sigui «tan tova» amb una empresa d'alt risc, que havia estat l'única instal·lació de la zona estrictament controlada, i que ha passat a tenir «un control 'light' i sense cap mena de garanties».