Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

La URV desenvolupa sensors sense bateria que funcionen amb la tecnologia NFC

Aquests dispositius agafen l'energia del contacte amb la tecnologia NFC dels mòbils i l'aprofiten per transmetre dades al núvol

El sensor es clava al terra de la planta o cultiu i envia les dades al mòbil
El sensor es clava al terra de la planta o cultiu i envia les dades al mòbil | URV

Investigadors del Departament d'Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica de la Universitat Rovira i Virgili, han desenvolupat un dispositiu de baix cost i sense bateria, que utilitzant la tecnologia NFC (sigles en anglès de Comunicació de Camp Proper), permet transmetre dades alhora que agafa energia per obtenir-les.

Cada cop més telèfons mòbil incorporen la tecnologia NFC, aquest sistema d'identificació per radiofreqüència que permet una comunicació ràpida entre dispositius de curt abast i que actualment s'utilitza especialment com a sistema de pagament. Amb aquesta idea, els investigadors de la URV han volgut aprofitar el telèfon mòbil com a eina per posar en pràctica el seu nou dispositiu.

D'aquesta manera, la primera funció del nou sensor ha estat la de crear una aplicació de mòbil amb la qual es pot mesurar la humitat de la terra, la temperatura i la humitat relativa d'una planta, plantació, hivernacles o cultius, i enviar-la automàticament al núvol.

Una tecnologia ràpida, ecològica i molt econòmica

Tot plegat funciona a través d'una relació d'intercanvi entre el sensor i el telèfon mòbil. El sensor porta incorporat un xip que capta l'energia NFC del mòbil a través d'una petita antena, emmagatzema aquesta energia i això li permet mesurar els diferents paràmetres físics i fer uns càlculs mitjançant un microprocessador que porta incorporat. Les dades resultants es transfereixen al mòbil amb el mateix contacte, i aquest, les envia al núvol  a través de la seva connexió a internet.

L'intercanvi de dades i energia es fa en menys d'un segon, i com que no necessita bateria, converteix aquesta tecnologia en una solució ràpida, ecològica i molt més econòmica que els dispositius actuals. Un sensor que a més a més té una vida molt llarga.

David Girbau, Martí Boada, Antonio Lázaro i Ramon Villarino, són els investigadors de la URV que hi ha darrere d'aquest projecte. Els desenvolupadors del sensor, expliquen que un cop comprovat que la tecnologia és viable per alimentar diversos tipus de circuits que incorporin microprocessador i sensors amb un cert consum, s'obren les portes a noves aplicacions, per exemple en el sector alimentari o en l'àmbit de la salut.

Els investigadors Antoni Lázaro, David Girbau i Martí Boada, amb el dispositiu que han desenvolupat
Els investigadors Antoni Lázaro, David Girbau i Martí Boada, amb el dispositiu que han desenvolupat | URV