La URV, entre les 100 millors universitats d'Europa en excel·lència en docència

Times Higher Education ha elaborat un rànquing a partir de dades de les institucions i enquestes

El 'Times Higher Education' ha publicat un llistat en el qual posiciona les millors universitats europees, tenint en compte l’excel·lència en docència, en el qual la Universitat Rovira i Virgili (URV) se situa a l’interval 76-100. Cal remarcar que és el primer cop que elabora aquest rànquing en què destaca les 242 universitats d’arreu d’Europa.

Així, la URV es posiciona en el quart lloc en l’àmbit català, després de la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra. A més, es troba en onzena posició de l’Estat espanyol, compartint lloc amb tres universitats més.

Es valora el compromís, recursos, resultats i entorn de les universitats

Així doncs, a partir del 'THE Europe Teaching Ranking 2018', s’han creat tretze indicadors, a través dels quals es determina una puntuació total que indicarà la fortalesa i capacitat de la universitat. Els indicadors es classifiquen en quatre àrees diferents: compromís, recursos, resultats i entorn. La primera àrea té un pes del 40% en la valoració global, mentre que les altres tenen un 20% cadascuna. 

D’altra banda, els resultats s’analitzen a partir de dos tipus de fonts. Per un costat, s’extreuen de les dades que faciliten les institucions al 'THE', d’una enquesta de reputació als acadèmics, de les dades d’instituts nacionals d’estadística, de les pàgines web de les universitats i de les bases de dades bibliomètriques. Per altre costat, s’examinen a partir d’unes enquestes de dotze preguntes realitzades als estudiants. Els resultats d’aquestes enquestes figuren el 50% de la puntuació total de cada institució.

El rànquing s’ha realitzat, únicament, a partir d’universitats de països membres, tant de l’Espai Europeu d’Educació Superior com de l’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic.

Les institucions han de tenir, com a mínim, un total de 5.000 estudiants matriculats de grau, a banda de graus i màsters reconeguts oficialment. A més, han d’haver realitzat un mínim de 50 respostes vàlides a les enquestes realitzades als estudiants.

Medicina, Infermeria i Psicologia, els estudis més sol·licitats a la URV

D'altra banda, la URV també està d'enhorabona pel que fa a les dades per al curs que començarà el setembre, el 2019-2020. Enguany les carreres més sol·licitades a la URV han estat Medicina, amb un 12,362 de nota de tall; Infermeria, amb un 9,782 i Psicologia, amb un 7,660. A més, la demanda per estudiar a aquesta universitat ha crescut un 6% respecte el curs 2017-2018 i s'han preinscrit un total de 3.250 estudiants, gairebé 200 més que el curs passat.

Segons la universitat, està previst que el nombre de matriculats sigui encara superior al del curs passat, quan 2.843 alumnes van començar els seus graus a la URV. Del 13 al 18 de juliol es podran matricular els estudiants que vulguin accedir a primer i que ja tinguin la plaça assegurada en primera instància, mentre que els que hi accedeixen amb altres preferències s'hauran d'esperar als dies 25 i 26 de juliol.

Pel que fa a les notes de tall, la més alta, juntament amb Medicina, ha estat el doble grau de Bioquímica i Biologia Molecular i Biotecnologia, amb un 12,630 per cursar els estudis. A la URV hi ha al voltant d'unes disset carreres que exigeixen una nota d'accés més alta de 8 per a poder estudiar-les.