Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La URV participa en un projecte de nanosensors per detectar amenaces de risc

És un projecte europeu que destina 150.000 euros a Eduard Llobet, l'encarregat de desenvolupar aquest treball

Eduard Llobet, coordinador del prohecte i catedràtic de la URV
Eduard Llobet, coordinador del projecte i catedràtic de la URV | URV

 

Controlar les amenaces de risc  s'ha convertit en un objectiu a curt termini. El projecte 'Sensibilitat intel·ligent per a una resposta ràpida a amenaces químiques en objectes tous' (SENSOFT), pretén desenvolupar nanosensors que detectin agents químics en llocs públics plens de gent com teatres, centres comercials, estacions de tren i metro i aeroports. El projecte europeu està coordinat pel catedràtic de Tecnologia Electrònica de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la URV, Eduard Llobet. 
 

Subvenció de 150.000 euros per a desenvolupar nanosensors que detectin amenaces de risc

Llobet tindrà un ajut de 150.000 euros de la Unió Europea per portar a terme aquest projecte, amb estades de mobilitat en empreses de Dinamarca, Alemanya i Portugal, a més de les Universitats de Michigan, als Estats Units, i a Waterloo, a Canadà. El projecte comença enguany i està previst que acabi l'any 2022. 
 
Eduard Llobet ha centrat els seus últims projectes de recerca del Pla nacional en el desenvolupament de nanomaterials i la seva integració en dispositius sensors. A més, també se centra en investigar sensors per localitzar vapors en concentracions, en el rang de parts per bilió i per milió. 
 
L'aportació del grup de recerca de Llobet 'Microsistemes i Nanotecnologies per a l'Anàlisi Química de la URV' se centra en l'ús de materials basats en òxids metàl·lics nanoestructurats i en nanometrials de carboni amb propietats de reactivitat específica per tal de fabricar petits dispositius de baix cost que permeten la detecció ultrasensible de les molècules  en fase gasosa mitjançant mesures de residència elèctrica.  
 

Els atacs terroristes, un exemple de concentracions de risc

Els atacs terroristes dels últims anys en totes parts del món comporten que zones amb gran concentració de gent siguin els principals objectius de grups terroristes. Per això, el projecte SENSOFT vol posar remei, i ha rebut el finançament de la UE a la convocatòria 2019 del programa Marie Sklodowska Curie Actions amb uns  800.000 euros.
 
Tots aquells que participen del projecte SENSOFT compartiran habilitats i coneixements en el camp dels materials absorbents i en el de xarxes de sensors sense fils i autònomes, que provoquin un sistema d'alarmes massiu que salti al mateix moment que es detecti una amenaça terrorista. Aquest projecte també tindrà oportunitats de mercat en el camp de la salut, per a detectar malalties cròniques o fer un diagnòstic de càncer.