Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

El col·lectiu 'URV Plural' reivindica que «la universitat no pot ser ostatge» del procés

Argumenten que els fets d'octubre han marcat «un abans i un després» | Líders destacats de Ciutadans, PSC i PP a l'acte

Imatge de la façana del rectorat de la URV, a la plaça de l'Escorxador de Tarragona | Cedida

Dimarts al vespre, la discreta Sala de Juntes del Campus Catalunya gairebé a vessar quan manquen pocs minuts per la presentació oficial en societat del col·lectiu 'URV Plural', un grup nascut de la comunitat universitària —professors, en essència— visiblement molest amb el posicionament de la Rovira i Virgili envers la sentència del procés i els fets d'octubre a la universitat pública de Tarragona. Un col·lectiu que  neix «sense adscripció a cap agrupació ni ideologia política», exposen.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

URV Plural afirma néixer «des de la indignació, des de la necessitat» per defensar i garantir la pluralitat i la neutralitat de la institució. Lamenta que «a la nostra universitat s'estan vulnerant drets fonamentals», i no amaguen la seva indignació envers les imatges del tancament forçat de les aules el passat 18 d'octubre i de la decisió de la rectora Figueras «de sotmetre's davant les amenaces d'un grup violent», en paraules de la docent Araceli Rodríguez, membre del col·lectiu. «Necessitem una universitat neutra, perquè no podem ser ostatges» del procés i el 'postprocés'  català, defensen.

Els tarragonins Lorena Roldán (Cs) i Alejandro Fernández (PP), a primera fila

Viñuales, Roldán, Castellà i Fernández, en primera fila
Viñuales, Roldán, Castellà i Fernández han mostrat el seu suport al nou col·lectiu universitari | Twitter Lorena Roldán

El membre i portaveu 'de facto' d'URV Plural, Mario Arias, pren la paraula per presentar «un col·lectiu obert» que neix per vetllar «per l'interès general». Argumenta que «és vital per a la salut democràtica que la institució no s'identifiqui amb cap pensament en concret, d'igual manera que ho ha de fer la sanitat de tots, els col·legis professionals de tots i ho hauria de fer la Generalitat, que és també de tots els catalans». Ho fa amb to constructiu i amb múltiples crides al respecte i a l'empatia. A la tribuna, els discursos reneguen de la plana política i apunten a la comunitat universitària i «la defensa dels drets i llibertats» que consideren trepitjats.

La nota política, però, apareix entre els assistents. Es deixen veure a primera fila els portaveus nacionals del Partit Popular i Ciutadans, Alejandro Fernández i Lorena Roldán. També els portaveus municipals de les tres forces constitucionalistes a l'Ajuntament de Tarragona: la socialista Sandra Ramos, el popular José Luís Martín, el taronja Rubén Viñuales. No hi falta el senador socialista Santi Castellà. I alguns assistents del públic s'identifiquen amb l'agrupació local de VOX.  «És important remarcar que nosaltres hem convidat a l'acte a tots els grups polítics, absolutament tots», explica Arias. Un 'tots' que engloba també les formacions sobiranistes.

'URV Plural', veu discordant: contra el tancament d'aules el 18-O, contra el format d'avaluació única

Els impulsors d'URV Plural consideren que el panorama polític, del qual cap universitat és aliena, «ha trencat el nostre mandat d'educar, de formar, ciutadans i ciutadanes en plena llibertat». Tampoc amaguen el seu malestar en referència a la decisió d'habilitar el sistema d'avaluació única per tal de no condicionar el dret a manifestació dels alumnes. «És una mesura discriminatòria perquè només s'ha habilitat aquest quadrimestre, en un període de temps molt concret, i no durant la totalitat del curs», valora Rodríguez entre els aplaudiments del públic.

URV Plural, presentació a Tarragona
El col·lectiu URV Plural ha omplert la Sala de Juntes del Campus Catalunya | Toni Cabanillas

Els esforços d'Arias i Rodríguez per no entrar al drap polític de colors i mantenir la plana en la pantalla universitària són notables.  La inèrcia, però, és la d'avançar cap a un públic expectant i afamat de molta més càrrega política. «Nosaltres no ens alineem ni ens alinearem amb cap idea política, però sí amb la necessitat d'una universitat plural i neutral més enllà del paradigma sobiranista que s'està fent amb la institució», recorden els ponents.

«Por, angoixa i assetjament»: professors i alumnes expliquen les seves experiències personals

Una alumna pren la paraula per denunciar que «l'assetjament dels manifestants em va fer perdre les ganes de venir a classe» els dies posteriors a la sentència, i diversos docents reconeixen que aquesta sensació a cavall entre l'assetjament i la por existeix perquè «a ningú se li escapa que estem mullant-nos en el nostre lloc de feina». Una por, matisen, que cal entendre i llegir en clau individual, però no per això invisible. «És una espiral que cadascú viu de forma diferent», se sincera Arias.

En un clima gairebé de teràpia i d'exercici d'apoderament col·lectiu,  l'hemisferi no independentista de la comunitat universitària s'articula al voltant d'una nova veu «que lluitarà per la llibertat i pels drets de tots, absolutament de tots», remarquen. Un nou agent a tenir en compte en l'escena universitària de la demarcació.  Ja s'han reunit amb l'equip rector, en una trobada inicial que titllen de «sorpresa i expectació» de cara a futuribles nous xocs. «Arribem tard, però certament arribem», resol un visiblement desfogat Mario Arias. 'URV Plural' ja camina, certament, i està plenament disposat a fer-ho amb força.

També et pot interessar