Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La URV crea un sistema informàtic per determinar el risc de retinopatia diabètica

La previsió és que el programa suposi un estalvi de més de 15 MEUR pel sector sanitari del Baix Camp i el Priorat perquè evitarà proves innecessàries

El doctor Pere Romero amb el seu equip i el programa Retiprogram en pantalla.
El doctor Pere Romero amb el seu equip i el programa Retiprogram en pantalla. | ACN

 

Els metges de primàriatindran més fàcildeterminar el risc de desenvolupar retinopatia diabètica. El motiu, un sistema informàtic desenvolupat per investigadors del grup Itaka de la Universitat Rovira i Virgili i metges de l'Institut Català de la Salut. A través del programa "Retiprogram", els professionals  aconsellaran quan cal fer la prova del fons d'ull i es donarà prioritat als pacients que tenen més factors de risc  per evitar proves innecessàries. Així es reduirà la despesa sanitària.

Fa sis anys que l'equip d'investigadors de la URV treballa per crear "Retiprogram". El programa permet als professionals de la salut prendre decisions i determinar el risc personalitzat de patir retinopatia diabètica. Ha calgut analitzar a milers de pacients per poder arribar a crear el programa. Un dels investigadors, Antonio Moreno, explicava que «a través de les tècniques de l’anàlisi intel·ligent de dades, hem relacionat els valors de cada pacient amb el fet que tinguin o no retinopatia». 

Una calculadora de factor de risc, clau de "Retiprogram"

Una de les claus del projecte "Retiprogram" és la calculadora de factor de risc  que han desenvolupat els investigadors de la URV. Han incorporat els paràmetres que més influeixen en la retinopatia i la calculadora aconsella un marge de temps per a la visita següent. Per tant, han analitzat en profunditat el temps que fa que el pacient té diabetis, el control de la hipertensió o els nivells d’hemoglobina, entre d’altres, i han fet ús d'intel·ligència artificial per comparar-ho.

L'arribada  d'aquest programa ha estat molt celebrada entre els professionals. El cap de servei d’oftalmologia de l’Hospital Sant Joan de Reus i investigador de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), Pere Romero, deia que detectar i fer el seguiment adequat de les lesions a l’ull «és important, ja que se’n pot evitar l’evolució incidint en els controls estrictes de la glucosa, la pressió arterial i els lípids». 

"Retriprogram" permetrà estalviar 15,4 MEUR

"Retriprogram" permetrà que el sector sanitari del Baix Camp i el Priorat estalviï uns 15,4 milions d'euros. Això es deu al fet que reduirà les visites i proves innecessàries i que, per tant, s'optimitzaran molt més els recursos. Segons els càlculs fets pels investigadors, la posada en marxa d'aquest programa permetrà reduir el cost econòmic per pacient cribat de 482 a 1.348 a euros.

Cal recordar que entre el Baix Camp i el Priorat hi ha un total de 17.792 pacients diabètics. A partir d'ara, tant ells com els professionals sanitaris es beneficiaran d'un programa informàtic nascut a la Universitat Rovira i Virgili.