A principis d’aquest mes de febrer, l’Ajuntament de Reus va informar que pròximament obrirà una nova zona d’esbarjo per a gossos entorn del Mas Abelló. El consistori aprofitarà les tanques de les instal·lacions de l’àrea de canins del barri Gaudí, que ha tancat de manera provisional per les obres del passeig de la Boca de la Mina, per crear aquest nou espai. En total, la capital del Baix Camp disposarà del novè equipament d’aquestes característiques. Però què en pensen els usuaris de l’estat d’aquestes instal·lacions?
[predef]reus-144[/predef]
Actualment, l'Ajuntament de Reus té censats 11.124 gossos. Els veïns i veïnes de Reus aproven, per norma general, les zones d’esbarjo per animals que hi ha a la ciutat tot i que, tenint en compte el número de mascotes, en reclamen més. Pel que fa al seu manteniment, reivindiquen que podrien estar en millors condicions i reclamen que s’habilitin més bancs, jocs per als animals o que s’incrementi la il·luminació. Aquests espais es troben ubicats en diferents parcs o terrenys municipals de la capital del Baix Camp. En aquestes zones tancades els animals poden fer exercici amb seguretat.
Concretament, a Reus se situen al carrer de Maria Aurèlia Capmany (parc del Mas Iglesias), parc Claudi Tricaz Arnillas, carrer de Vilafranca del Penedès, plaça de Joaquim Sirolla (avinguda de Falset), parc de Sant Jordi, plaça de Lluís Buñuel i al carrer del president Tarradellas (barri Juroca). En aquesta llista s’ha de sumar el proper parc del Mas Abelló i el del carrer Figueres, al barri Gaudí.
L’espai del Parc Sant Jordi de Reus, mancat d’il·luminació
La zona d'esbarjo del Parc Sant Jordi es va ampliar el passat mes de febrer passant de 346 a 781 metres quadrats. L’espai es va dotar d’una font d’aigua, diversos bancs i dos tubs perquè els animals hi juguin. En Luciano i en Roberto són dos usuaris que visiten diàriament aquest recinte amb els seus gossos, en Gori i en Bell. Coincideixen en el fet que s’ha guanyat espai gràcies a l’ampliació però lamenten que hi ha una gran manca de llum. De fet, expliquen que a la nit l’espai està molt fosc i que la instal·lació està inacabada.
La Victòria, amb el seu gos Bongo, també crítica la manca de llum i es queixa de l’incivisme d’alguns amos dels animals, que no recullen els excrements del seu gos. Més enllà d’això, aprova l’equipament encara que assegura que en algunes hores punta s’acumulen molts usuaris i usuàries dins el recinte. Creu que l’espai es podria haver fet més gran perquè hi acudeixen molts veïns i veïnes del barri.
Per una altra banda, altres usuaris troben a faltar més zones d’esbarjo a la ciutat per als seus animals i asseguren que n’hi ha pocs.
El barri Pelai aplega un dels espais més grans de la ciutat
Una de les zones per a gossos més grans de la ciutat se situa al barri Pelai. Concretament, a la plaça de Joaquim Sorolla hi ha un espai de 4.594 metres quadrats. Un dels usuaris d’aquesta instal·lació és en Jordi, amb la seva gossa Nina. Assenyala que el terra es troba ple de grans pedres i que és «una mica incòmode». D’aquesta manera, reclama que hi hauria d’haver més terra o grava. Aquest veí de Reus també recorda que l’espai no té cap zona d’ombra i que l’estiu «és un forn» fent impracticable el recinte en la majoria d’hores del dia.
Cap joc al Parc Claudi Tricaz, al barri de l’Antic Velòdrom
Al Parc Claudi Tricaz, situat al barri de l’Antic Velòdrom, s’hi troben dos parcs: un per a gossos petits i un altre per a gossos grans. Habitualment, les zones d’esbarjo tenen dues portes, una d’entrada al recinte i dins d’aquesta una altra per accedir a la zona d’esbarjo. Doncs bé, tal com expliquen l’Amanda i el Joan, que diàriament visiten el parc amb el Ninu i la Vilma, la zona per a gossos petits només té una porta amb la qual cosa s’ha de vigilar molt a l’hora d’entrar per tal que no s’escapi cap animal.
En aquest sentit, lamenten que l’espai per a gossos petits no té font ni paperera i creuen que n’hi hauria d’haver alguna. A més, assenyalen que no té cap arbre i que a l’estiu hi va molt poca gent perquè no hi ha cap ombra.
Pel que fa al recinte gran, reclamen que s’instal·lin més bancs i que a la nit hi podria haver més il·luminació. Finalment, el punt més negatiu és la manca de jocs que hi ha al parc. «No hi ha res. Ni cap rampa, ni tubs, ni escales. Simplement una esplanada», denuncien els dos usuaris.
Reus compta amb sis pipicans a la ciutat
Per una altra banda, Reus també disposa de sis espais d’higiene o pipicans habilitats per l’Ajuntament que permeten als propietaris de gossos disposar de zones adequades dins l’àmbit urbà perquè els gossos puguin fer les seves necessitats sense pertorbar la convivència amb la resta d’usuaris de la via pública i veïns de la ciutat.
Els serveis de neteja municipals fan un seguiment específic i programat de l’estat i condicions en què es troben aquests espais, a la vegada que els usuaris estan obligats a fer-ne un ús responsable, portar els animals lligats i recollir els seus excrements. La sanció per no recollir les restes dels animals pot arribar fins als 1.500 euros.
La mitja dotzena de punts d’aquestes característiques tenen entre uns 20 i 50 metres quadrats i se situen a l’avinguda del Doctor Vilaseca, plaça Baluard, plaça Morlius, carrer de Sant Benet, carrer de Sant Lluís (plaça Izaguirre) i el carrer de Vapor Vell (passatge Dr. Gimbernat). Aquests espais, juntament amb les zones d'esbarjo, donen servei als més d'11.000 gossos que hi a la ciutat.