Pla general de la platja d'Aiguablava de Begur

Les vacances dels polítics catalans: on passaran el segon estiu en pandèmia

La majoria dels principals representants polítics al Parlament de Catalunya no sortiran de l'Estat | Molts d'ells visitaran la família, els pobles natals i buscaran el descans i el temps lliure

El període de descans  arriba a la política. El curs polític a Catalunya ha arribat oficialment a la fi, després que el Parlament celebrés el 29 de juliol l'últim ple abans de les vacances d'estiu i que el Governreunís aquesta setmana el Consell Executiu per darrera vegada. Amb la pandèmia de la Covid-19 en una situació encara crítica, els polítics de la primera línia han optat per descansar prop de la seva residència habitual.

De fet, són pocs els que han travessat o tenen previst travessar les fronteres de l'Estat espanyol, i cap dels polítics en primera línia consultats ha comunicat que tingui previst sortir d'Europa. Pere Aragonès, Jordi Puigneró, Laura Borràs o Dolors Sabater són alguns dels polítics que es mouran només per les comarques catalanes, mentre que d'altres com Alejandro Fernández o Carlos Carrizosa trepitjaran territoris de la Península per a visitar la família.

Prop de casa, família i descans

El president Pere Aragonès, gairebé mig any després de ser investit, passarà uns dies amb la seva dona i la seva filla «sense allunyar-se massa de casa», segons informen fonts properes al cap de l'executiu. Tal com va publicar el Diari Oficial de la Generalitat  (DOGC), entre el 5 i el 10 d'agost serà el vicepresident Jordi Puigneró qui assumirà les seves funcions. El santcugatenc, per la seva banda, destinarà alguns dies d'agost a estar amb la seva família al Pallars.

El líder republicà Oriol Junqueras  ha passat uns dies a Poblet, a la Conca de Barberà, abans de viatjar amb cotxe amb la seva dona i els seus fills fins a Ginebra, Suïssa. Allà s'ha retrobat amb la secretària general del partit, Marta Rovira.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, vol «recuperar hores de son, de lectura i de família» a Castellolí, municipi de la comarca de l'Anoia. A més, té pensat assistir a concerts de la Schubertíada a l'Alt Empordà. El 19 d'agost es retrobarà amb l'expresident Quim Torra per oferir una conferència a la Universitat Catalana d'Estiu, a Prada de Conflent, a la Catalunya del Nord.Visites familiars per l'Estat i estada a les localitats de residència

Salvador Illa, flamant cap de l'oposició, ha fet una «breu escapada» a les Illes Canàries amb la seva dona. D'aquí a uns dies passarà dues setmanes amb família i amics al principat i aprofitarà per dedicar-se a lectura, que descriu com una de les seves «passions». La portaveu del grup socialista al Parlament, Alícia Romero, anirà en família al País Basc i acabarà els seus dies de descans a Mataró.


Alguns dels dirigents de la resta de grups també combinen els viatges per Espanya  amb el descans en algun punt del territori català. El president del Partit Popular de Catalunya, Alejandro Fernández, tornarà una setmana al poble de la seva família a Astúries, on viatja cada estiu, i la resta de mes serà a Tarragona. El secretari general dels populars a Catalunya, Santi Rodríguez, també compaginarà el descans a la seva ciutat natal, Vilanova i la Geltrú, amb una escapada a Andalusia.

La presidenta dels comuns al Parlament, Jèssica Albiach, també visitarà el sud de la Península, Cadis i Xerès, després d'estar uns dies amb la seva família a València. En canvi, el portaveu d'En Comú Podem, David Cid, anirà a les comarques gironines, a un apartament a l'Alt Empordà on desconnectarà amb la seva parella.

Les diputades de la CUP  Eulàlia Reguant i Dolors Sabater han organitzat de manera diferent les seves vacances. La cap de llista a les eleccions del 14 de febrer s'instal·larà una setmana a una masia familiar a La Selva, des d'on anirà a visitar el patrimoni nacional i farà excursions «sense haver d'agafar cotxes ni avions».

Reguant, per la seva banda, travessarà la Península  en direcció a Portugal, en companyia d'amics. De tornada, farà una breu aturada a Segòvia per participar en la universitat d'estiu organitzada per Anticapitalistes. La resta de dies farà «cura de son» al Moianès amb la seva família.

El portaveu de Ciutadans a la cambra, Nacho Martín Blanco, ha escollit les  Illes Balears, concretament Formentera, per gaudir de la família i llegir. El mateix intentarà el líder del partit, Carlos Carrizosa, tot i que es quedarà a Catalunya i farà plans amb els seus fills, llegirà i veurà sèries. També es quedaran al principat els dirigents de Vox al Parlament, Ignacio Garriga i Joan Garriga.

El setembre es reprèn l'activitat política: es preveu un mes intens

L'activitat parlamentària es reprendrà l'1 de setembre amb la reunió de la Mesa a Tornabous, poble natal de Lluís Companys. Al setembre, un mes habitualment intens políticament per la celebració de la Diada, s'hi sumarà la primera reunió de la taula de diàleg entre governs. I en paral·lel, se celebraran les reunions sectorials de la Comissió Bilateral  que es van acordar en la trobada del 2 d'agost, just abans d'acabar el curs polític.