La vacuna contra el càncer és segura i mostra potencials beneficis

Els resultats dels assajos en fase 1 son prometedors

Cada any es diagnostiquen a Espanya prop de 277.000 nous casos de càncer. Unes 300 persones moren cada dia a causa d'aquesta patologia. L'esperança d'aquests pacients es limita per ara als tractaments que ja coneixem, però una investigació a nivell mundial s'acosta cada vegada més a la possibilitat d'impedir la replicació dels tumors.

Investigadors de l'Hospital Mount Sinai de Nova York han desenvolupat una vacuna contra el càncer, i segons els primers resultats, és segura i té beneficis potencials. De moment s'ha provat amb èxit en pacients de càncer de pulmó i bufeta.

Els investigadors han presentat els resultats de l'assaig clínic en la Reunió Anual 2021 de l'Associació Americana per a la Investigació del Càncer (AACR). Thomas Marron, responsable dels assajos, ha explicat que «les vacunes contra el càncer solen combinar objectius específics del tumor que el sistema immunitari pot aprendre a reconèixer i atacar per prevenir la reaparició del càncer».

Es tracta d'un salt de qualitat important en aquesta mena de tractaments, ja que «tot i que la immunoteràpia ha revolucionat el tractament del càncer, la gran majoria dels pacients no experimenten una resposta clínica significativa». En canvi, la vacuna «prepara el sistema immunitari per maximitzar l'eficàcia».

El doctor Marron ha liderat un equip de científics que ha treballat molt dur per aconseguir una vacuna personalitzada contra el càncer. La seva tasca ha consistit a seqüenciar l'ADN del tumor i identificar l'objectiu específic del tumor del pacient per veure si la vacuna pot ajudar el sistema immunitari a reconèixer-ho i atacar-lo.

Ho han fet gràcies a una tecnologia computacional anomenada OpenVax, que ha permès identificar i prioritzar el material immunològic i genètic necessari, sintetitzar-lo i incorporar-lo a la vacuna. Gràcies a aquesta vacuna, el sistema immunitari pot identificar les alteracions que provoquen la reaparició del càncer, i contrarestar-les.

En la fase d'assajos s'ha provat amb pacients de càncer de pulmó i bufeta, dos dels que més probabilitats tenen de recaigudes. Després del tractament oncològic ordinari, com la cirurgia o trasplantament de medul·la, els pacients van rebre 10 dosis de la vacuna durant un període de sis mesos. En paral·lel, es va administrar un adjuvant per estimular el sistema immunitari i fer-la més efectiva.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Resultats prometedors en la fase 1

Fins fa poc, la investigació de la vacuna contra el càncer se centrava en pacients amb càncer avançat o amb metàstasis. Però l'evidència científica ha demostrat que els tractaments immunològics són més eficaços en càncers poc estesos, i per això s'ha desenvolupat una vacuna que s'administra després del tractament ordinari, quan hi ha una presència residual del càncer.

Això obre les vies cap a una vacuna contra el càncer segura i personalitzada, que es podria utilitzar amb una sèrie de tumors específics. Els resultats de l'assaig són prometedors. Tretze pacients van rebre la vacuna, deu dels quals amb tumors sòlids i 3 amb càncer de medul·la òssia. Després de 880 dies (dos anys i mig), quatre pacients seguien sense evidències de càncer, quatre estaven en tractament posterior i quatre havien mort. Un decidia no continuar amb l'assaig.

L'objectiu de la primera fase d'assajos és veure si la vacuna és segura, i de moment els resultats són satisfactoris, ja que la vacuna va ser ben tolerada i només un terç dels pacients van tenir efectes adversos lleus. El següent pas serà demostrar-ne l'eficàcia, encara que les primeres evidències mostren beneficis potencials. Un dels pacients va mostrar una resposta immunitària a la vacuna i dos van experimentar una bona resposta als tractaments immunològics posteriors.

Es tracta sens dubte de bones notícies que animen els investigadors a seguir treballant per perfeccionar la vacuna i avançar en els assajos clínics. Si els assajos avancen a bon pas, la vacuna podria veure la llum aviat, i suposaria una teràpia molt útil per als pacients que són sotmesos a una intervenció quirúrgica o un trasplantament.


Comentaris

envia el comentari