Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotografía de una técnica de laboratorio observando a través de un microscopio

Bones notícies: La vacuna contra el coronavirus pot arribar abans del que s'esperava

La notícia arriba des del primer laboratori que està provant la vacuna en humans a Europa

Una científica s'observa una substància que degota d'una xeringa
Un institut investigador d'Anglaterra podria tenir la vacuna a la tardor. | Catalunya Diari

Al voltant del món hi ha molts científics que s'estan dedicant a investigar per trobar una vacuna contra el coronavirus al més aviat possible. Un dels centres més avançats en l'estudi és l'Institut Jenner, de la Universitat d'Oxford, el qual va començar molt aviat els primers assajos clínics. Un dels científics és David Pulido-Gómez, un biofísic espanyol.

L'objectiu: que la vacuna sigui longeva

Segons ha declarat l'investigador a la 'Cadena SER', s'estan dedicant a «estudiar mol·lècules» per arribar a desenvolupar «vacunes que són més potents». «Tenim poca informació, perquè és un virus nou. Hem d'aconseguir que la vacuna generi suficient protecció i, el més important, que sigui longeva. És a dir, que protegeixi les persones durant el major temps possible».

A més, Pulido-Gómez ha remarcat que tampoc saben com reaccionarà el sistema immunològic: «El que no sabem encara és si la vacuna ens donarà una protecció per anys. Això depèn de la vacuna i de com reaccioni, dels anticossos que generi i la qualitat. És important que la quantitat dels anticossos sigui constant en sang».

No descarta que pugui estar enllestida a la tardor d'aquest any

La SER també ha informat que l'institut que s'està dedicant a aquesta investigació ha rebut una gran quantitat de voluntaris per participar en l'estudi amb la vacuna en una primera fase. En total, unes 546 persones entre 18 i 50 anys i, el més important, sanes de virus. Segons David Pulido-Gómez, després de veure si funciona, «el mes que ve farem un assaig clínic amb nens i amb adults d'entre 65 i 80 anys. Si això funcionés, al juny començaríem un assaig clínic amb 5.000 persones». A més, el científic ha volgut ser optimista amb els 'tempos' de la creació de la vacuna: «Si tot funciona, podria estar a la tardor d'aquest any».

Per a tots els voluntaris que han acudit per participar en la investigació hi ha una contraprestació econòmica d'entre 200 i 600 lliures. Normalment, són els mateixos científics els que han de prestar-se voluntaris per als seus estudis, el que no ha estat necessari per la llarga llista de persones que s'han apuntat per ajudar en aquest cas.