Imatge d'un vial de vacuna contra la Covid-19 amb una bandera d'Europa com a fons

Gerra d'aigua freda del creador de la vacuna: «Cal fer-se a la idea»

Ugur Sahin adverteix que la seva vacuna no tindrà un impacte destacat fins al final de l'estiu de 2021

Ugur Sahin, director executiu de 'BioNTech', creador de la vacuna de Pfizer, ha avisat la població mundial que aquest producte no tindrà un impacte ressenyable en la quantitat d'infeccions fins al final de l'estiu de 2021. En una roda de premsa de la qual s'ha fet ressò el diari 'The Guardian', Sahin ha explicat que el seu equip de recerca està fent tot el possible per conèixer si la vacuna és eficaç també contra la variant del coronavirus del Regne Unit o si cal modificar-la, aspecte que sabran d'aquí a uns 15 dies.

Quan li han qüestionat la pregunta sobre una possible tornada a la normalitat, Sahin ha estat molt contundent al respecte: «Necessitem una nova definició de normal», ha confessat abans d'apuntar que «el virus romandrà amb nosaltres durant els pròxims 10 anys».

Sahin respon si la seva vacuna serà efectiva contra la nova mutació del virus

«Científicament, és molt probable que la resposta immune d'aquesta vacuna també pugui fer front a les noves variants del virus», ha dit, a més de referir-se a la variant registrada a Gran Bretanya, que compta amb nou mutacions en lloc d'una, com és normal en altres virus de caràcter similar.

Buscant alguna cosa positiva, per al creador de la vacuna Pfizer, les proteïnes de la variant de Regne Unit són idèntiques en un 99% a les de soques predominants i, per això, la seva empresa BioNTech diposita tota la «confiança científica» en què el fàrmac serà eficaç.

«En principi, l'avantatge de la tecnologia de missatgeria és que podem començar directament a dissenyar una vacuna que imiti completament aquesta nova mutació; podríem ser capaços de proporcionar una nova vacuna tècnicament en sis setmanes», ha avisat el creador de la vacuna de Pfizer.

«La nostra vacuna contempla tota la proteïna i genera múltiples respostes immunològiques»

Així mateix, Sahin crida a la calma després de l'alerta que s'ha desfermat a Europa per aquesta nova variant del coronavirus. «Hem provat la vacuna fins ara amb altres 20 varietats de virus amb altres mutacions. La resposta immunològica de la nostra vacuna ha aconseguit sempre desactivar el virus», afirma Sahin.

Sahin explica que el virus sembla haver mutat més que altres vegades i assenyala que «ara ho comprovarem de manera experimental, el que trigarà unes dues setmanes. Estem segurs, però, que el mecanisme d'efectivitat no es veurà afectat de manera significant», sentència.

«La nostra vacuna contempla tota la proteïna i provoca múltiples respostes immunològiques. D'aquesta manera tenim tants punts d'enllaç que el virus difícilment pot escapar. Això no vol dir que la nova variant pugui ser inofensiva», afirma Sahin.

El pla d'anticipació de Pfizer

«Des de novembre i anticipadament planifiquem ja la distribució de les vacunes i a aquest pla ens atenim. El que sí que ha canviat és la quantitat que podem lliurar aquest any. Però en total no canviarà la quantitat de dosis que hem promès a la Unió Europea», apunta Ugur Sahin, per al qual l'autorització de les autoritats farmacèutiques europees «és històricament la més ràpida amb diferència» per a un fàrmac.

Finalment, el creador de la vacuna de Pfizer reconeix que la seva companyia ha hagut de contestar no només a innombrables qüestions de l'Agència Europea de Medicaments (EMA), sinó també de les autoritats sanitàries dels països de la Unió Europea.

«El procés ha estat així més esforçat, però és el necessari per atendre pas a pas els procediments de la UE», assegura Sahin, que admet que encara no s'ha vacunat, igual que la seva dona Özlem Türeci, que ha participat de forma notable en el desenvolupament de la vacuna.

[Predef] infrmate-ms-sobre-el-coronavirus-622 [/ Predef]