Primer pla d'una mà subjectant un vial de la vacuna de Janssen contra la covid-19. Barcelona

Sanitat anuncia el nou sector de la població que es posarà la vacuna Janssen

Ho han aprovat el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes en la Comissió de Salut Pública

Aquest dimarts tenia lloc una nova reunió de la Comissió de Salut Pública. Aquest estament, format per representants del Ministeri de Sanitat i de les comunitats autònomes, tenia sobre la taula introduir un nou canvi en el pla de vacunació. I així ho va fer. Confirmaven quin serà el pròxim grup de ciutadans que podran ser vacunats amb una injecció de Janssen, l'única d'una sola dosi que hi ha a Espanya. L'acord assolit és perquè siguin aquells que tenen entre 40 i 49 anys els següents en poder rebre-la.

Cal recordar que està vacuna no té un límit d'edat a Espanya i la seva tecnologia és molt similar a la d'AstraZeneca. Fins ara, aquesta vacuna s'estava utilitzant en majors de 50 anys i es va començar a administrar entre aquells que tenien entre 70 i 79 anys. Un cop aquests han assolit un alt percentatge d'immunització, el següent pas va ser posar-la a la gent gran de 60 i després als de 50.

Aquests no són els únics col·lectius als quals se li ha reservat aquesta vacuna monodosi. Aquesta característica particular ha fet que es destini a altres grups de persones amb certes particularitats. Parlem de persones a qui seria difícil citar per a una segona dosi com ara persones sense llar, temporers, mariners o cooperants. Però també als que s'intenta estalviar les dificultats de rebre dues dosis com grans dependents de difícil accessibilitat o persones amb greu patologia mental.

Diverses comunitats havien demanat fer servir Janssen per a les persones de menys de 50 anys

Aquesta nova decisió sobre el procés de vacunació a Espanya sorgia novament per la pressió dels governs autonòmics. Fonts governamentals confirmaven que havien estat diverses comunitats les que havien sol·licitat aprovar i al seu ús en menors de 50 anys. Algunes com Canàries haurien insistit que era fonamental per seguir amb el bon ritme de vacunació assolit fins al moment.

Curiosament, les dades oficials que té a les mans el Ministeri de Sanitat no semblen reflectir que hi hagués necessitat de tenir tanta pressa per fer aquest pas. Tot i que Espanya segueix avançant a bon ritme, encara és aviat per prioritzar a aquestes franges d'edat. Només cal veure que tan sols un 16,4% de les persones que tenen entre 60 i 69 tenen la pauta completa. Aquest percentatge baixa una mica més entre els menors de 60 i majors de 50, fins al 12,7%.

Dubtes sobre el fet que Janssen s'utilitzi en menors de 60 i AstraZeneca no

Una de les preguntes que sorgeixen sobre aquesta vacuna és per què aquesta sí que es pot utilitzar en menors de 50 anys i AstraZeneca no. Actualment segueix la polèmica amb aquesta segona vacuna. I és que mentre el govern espanyol segueix demanant utilitzar Pfizer per als menors de 60 anys que van rebre la primera dosi, una àmplia majoria es decanta per posar-se la segona d'AstraZeneca. Això és el que han promogut la majoria de comunitats autònomes seguint el que marca l'Agència Europea del Medicament.

Sorprèn que hi hagi aquestes diferències entre la vacuna de Janssen i AstraZeneca quan les dues han causat problemes de trombosi similars. Malgrat això, el govern espanyol només ha fet balanç sobre els casos i morts causats per la segona. Tot podria canviar si Janssen segueix incomplint amb els seus terminis de lliurament. I és que la promesa de la farmacèutica americana era donar 5,5 milions de dosis en aquest segon trimestre, però molt haurien de córrer per arribar a aquesta xifra abans del 31 de juny. Començat aquest mes, han lliurat menys d'1 milió de dosis.

A això cal sumar que altres països europeus ja estan paralitzant el seu ús. Un total de 7 l'han deixat d'utilitzar definitivament i altres 6 hi han posat límit d'edat. L'aposta d'Espanya seria fer un pas endavant sense tenir garanties provades de quants casos de trombosi pot arribar a causar.