La notícia d’aquests dies és l’arribada de les vacunes del coronavirus, que comencen a posar-se en marxa en tot el país després d’un 2020 de calvari. Sens dubte, és un pas important per a tota la societat, una societat que a hores d’ara passa per temps complicats i amb un futur bastant incert perquè no sabem què passarà amb la pandèmia ni com serà la “nova normalitat”.
Hi ha una altra pandèmia que des de fa molts anys patim i que encara no té una “vacuna” factible. S’anomena canvi climàtic. I sí, és una pandèmia perquè també afecta globalment, provoca desigualtats i impactes en la salut, i necessita cooperació per fer-hi front. No ens hem d’oblidar que ens trobem en una crisi climàtica que està arrabassant el nostre planeta. Un informe recent de l’ONU diu que en aquest segle els desastres climàtics han augmentat un 80% amb més de 6500 desastres registrats. A més a més, en relació amb el coronavirus, la destrucció de la biodiversitat per part de l’activitat humana augmenta la probabilitat d’infeccions i malalties que es poden propagar fàcilment i violentament entre els humans, com ha passat amb el coronavirus.
Si s’ha aconseguit vacunes per la COVID-19, també és possible una “vacuna” per curar el nostre planeta i aquesta “vacuna” és l’ambició i el compromís polític que malauradament falta. És que encara no és suficient per percebre la gravetat del canvi climàtic o hem d’esperar que la situació del planeta Terra empitjori? I no parlem de l’Acord de París del 2015 perquè sembla passa desapercebuda mentre la comunitat científica ens segueix advertint. Per tot això, cal una dosi de mesures i polítiques verdes aprofitant aquesta reconstrucció social i econòmica.
La pandèmia també ens està donant una oportunitat per repensar el nostre model de vida i de societat, i perquè la nova normalitat sigui la justícia climàtica i la societat sostenible i amiga del medi ambient. Però quan parlem de justícia climàtica també parlem de justícia social per no deixar cap persona enrere i això es comença defensant i dignificant els serveis públics. És la reivindicació que les activistes pel clima i molts altres moviments socials reclamàvem durant la pandèmia amb la campanya dels cors verds. Cal treballar pel bé comú i fer fora d’una vegada els negocis que juguen amb la sanitat, l’educació o el nostre planeta. Que quedi ben clar que el futur de les persones no està en venda ni és cap negoci.
La mobilització de l’aliança climàtica no s’atura. Segueix i seguirà fent pressió des dels carrers per aquest canvi sistemàtic que necessitem. La “vacuna” contra el canvi climàtic és urgent i hem d’aprofitar la sortida de la crisi de la COVID-19 com una sortida també a la crisi climàtica.
Gio Gonzales, activista pel clima