La vacuna de la Covid-19.

Un estudi demostra l'efecte de la vacuna de la covid a Europa: mig milió de morts

L'OMS i l'ECDC han fet un estudi que s'ha publicat aquest dijous

La vacuna de la covid-19 ha estat en el punt de mira des de l'inici de la pandèmia. Molts han estat els que han confiat en el vaccí per immunitzar-se i poder evitar les complicacions de la malaltia en cas de contagiar-se. D'altra banda, altres han decidit no fer-ho per motius diversos.

Amb l'evolució de la pandèmia, cada cop està sent més habitual demanar el certificat covid per accedir a diferents llocs. A Catalunya, en un primer moment era només a l'oci nocturn, i ara ja s'ha ampliat a bars i restaurants, gimnasos i residències de la gent gran. En aquest sentit, per poder entrar-hi es necessitarà el passaport covid amb la pauta de la vacuna completa o una prova PCR negativa.

Tot i el debat al voltant de la vacuna, el departament de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a Europa i el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) han presentat un estudi aquest dijous de l'efecte de la vacunació. 

L'efecte de la vacuna en majors de 60 anys

La pandèmia ha provocat un gran daltabaix arreu d'Europa. Una malaltia que ha afectat moltes persones i, en alguns casos, ha estat motiu de la seva defunció.

L'estudi que ha publicat l'OMS i l'ECDC, però, han mostrat unes dades de l'efecte de la vacuna contra la covid entre persones majors de 60 anys. En concret, gràcies a l'administració del vaccí, s'han evitat 469.186 morts.

L'estimació, segons apunten, no inclou les vides salvades amb la vacunació de menors de 60 anys ni per la reducció de la transmissió del virus. L'estudi assenyala que des del desembre del 2019 s'han registrat 1,5 milions de morts a Europa i que el 90,2% de les defuncions han estat de persones majors de 60 anys.

També remarca que on més morts s'han evitat és on hi ha més població amb la pauta completa.

«El ràpid desenvolupament i administració de vacunes contra la covid-19 ha donat molta protecció a milions de persones vulnerables a patir una malaltia greu o a morir», apunten l'OMS i l'ECDC, que avisen que la vacunació està sent «desigual» al continent.