El Comitè d'Empresa d'UTE Salou Net, l'empresa encarregada de la neteja dels espais públics de Salou, decidia la setmana passada anar a vaga. En un comunicat, STR —el sindicat que compta amb majoria al Comitè d'Empresa— ha anunciat que la vaga tindrà lloc des de les 00.00 hores del divendres 17 d'agost fins a les 23.55 del dijous dia 23. O sigui una setmana sencera.
Des de STR expliquen que després de més d'un any intentant negociar amb la direcció de l'empresa, hi ha «nul·la voluntat empresarial» d'aplicar el Conveni Col·ectiu en vigor. A més, asseguren, la direcció ha preferit mantenir un acord no ratificat per l'administració. Al 2008, abans de l'esclat de la crisi, es va acordar un conveni, que entre altres millores, implicava un contracte de 35 hores setmanals. Ara bé, amb l'esclat de la crisi, les condicions van canviar. Per això al 2014 es va acordar un nou conveni entre els treballadors i l'empresa que llavors portava el servei de la neteja de Cambrils. Un contracte que contemplava una jornada de 37 hores i mitja setmanals.
Un joc de convenis que ha acabat en vaga
Aquest contracte era el mateix que es va signar en altres municipis, com Cambrils o Vila-seca. En aquell moment a Salou, CCOO tenia majoria al Comitè d'Empresa. Ara bé, aquest conveni particular no es va registrar degudament, tot i comptar amb el beneplàcit de totes les parts. I aquí és on entra STR. Quan aquest sindicat es va fer amb la majoria del Comitè d'Empresa a l'UTE Salou Net, van decidir pressionar per tornar al conveni de 2008, el darrer registrat i amb millors condicions. Ara bé, l'empresa assegura que, després de la crisi, tornar a aquelles condicions és «inassumible». El cas va acabar als tribunals i a l'octubre, un jutge haurà de decidir quin és el conveni vigent.
A més, es dona el cas que quan STR va aconseguir la majoria al Comitè d'Empresa, al 2016, UGT —qui la tenia fins al moment— estava negociant un nou conveni amb l'empresa i tot semblava encarrilat. Com explica Ángel Martín de Sande, secretari general del sector de sanejament urbà de les comarques de Tarragona d'UGT, aquell acord era beneficiós per als treballadors respecte al conveni de 2014 ja que, tot i mantenir les 37 hores i mitja —que equipara els treballadors públics al funcionaris municipals—, suposava una millora salarial del 2%, millores socials i l'equiparació de la paga dels treballadors discontinus. Però amb el canvi de majoria sindical i el procés judicial que començava, l'empresa es va fer enrere.
UGT demana negociar un conveni segur
Des d'UGT també es desmarquen de l'empresa però asseguren que la pressió de STR és desmesurada i que no ha mostrat intenció real de negociar. Afegeixen que no té sentit fer vaga dos mesos abans que el jutge decideixi si el conveni de 2008 és vàlid. A més, lamenten que la posició de STR ha acabat perjudicant els treballadors ja que, si s'hagués acordat el conveni que ells tenien gairebé tancat, els treballadors haguessin cobrat el 2% més de salari més durant tres anys i haguessin rebut la resta de millores que contemplava el tracte.
De la mateixa manera, consideren que l'enrocament de STR amb el conveni de 2008 no aportarà res de positiu ja que, per molt que el jutge dictamini que el conveni vigent és el de 2008, l'empresa recorrerà i la paràlisi en la millora de les condicions dels treballadors seguirà durant «dos, tres o quatre anys més», el que duri el procediment judicial. Per tant, consideren que l'opció més sensata és negociar el conveni que tenien en marxa al 2016, que és el mateix que es va signar a Vila-seca en aquell temps. Martín assegura que els treballadors de la neteja vila-secans viuen una «pau social» a l'empresa i estan contents amb les condicions que tenen. A més, des de llavors han cobrat un 2% més de salari durant tres anys.
Per tots aquests motius, Martín diu que «la vaga, ja veurem si es fa». De fet, assegura que un 60 per cent de la plantilla no la vol seguir i que un altre vint o 30 per cent més estan indecisos. D'aquesta manera, UGT es vol desvicular de la vaga. «A una vaga hi has d'anar amb un 90 per cent dels treballadors. Si no, és una derrota personal».
Les queixes laborals de STR
En el comunicat del sindicat s'explica que els treballadors porten tres anys amb els salaris congelats, se'ls ha augmentat més de cent hores anuals que no els han retribuït, es canvien els quadrants sense notificació i s'incompleixen les contractacions de fixes discontinus. D'aquesta manera, expliquen, la majoria de treballadors que van assistir a l'assemblea del passat 3 d'agost, van decidir anar a vaga. Des del sindicat, expliquen que els convocants de la vaga són la majoria dels representants del Comitè d'Empresa i que el Comitè de Vaga també estarà compost per la majoria de membres del Comitè. En aquest sentit, cal recordar que STR és majoritari en aquests òrgans.
Dures paraules de STR cap a l'Ajuntament de Salou
De totes maneres, STR es mostra a la disposició de negociar per arribar a un acord a través d'una mediació, una actitud que, asseguren, sempre han fet arribar a l'empresa. A la vegada, demanen a l'Ajuntament que faci de mediador en el conflicte, ja que el conflicte afecta «de ple» als treballadors del municipi i a la població. Al consistori —qui mai ha volgut fer declaracions al respecte— els demanen que, si no volen mediar, almenys no intentin calumniar als treballadors que se sumaran a la vaga.
STR acusa UGT de fer «joc brut» a favor de l'empresa
Però des de STR també han tingut paraules per UGT i asseguren que els «entristeix» veure com un sindicat amb tanta història es posicioni contra un altre sindicat per fer el «joc brut» a l'empresa. Exposen que no es mostren sorpresos perquè UGT no se sumi la vaga però els demana que no pressionin als treballadors que la volen fer i que respectin als que lluiten. En el mateix sentit, des de STR asseguren que els seus representants i afiliats han sofert pressions i amenaces dins de l'empresa.
UGT veu interessos polítics en STR
I és que des d'UGT assenyalen que hi ha interessos polítics en STR. De fet, un dels seus portaveus, Ignacio Durán, va encapçalar una llista a les darreres eleccions municipals del municipi. UGT critica també que un dels màxims representants del Comitè d'Empresa ha agafat la baixa abans de la vaga per tal de no perdre la part del sou que deixaria de percebre per fer la vaga i d'un altre complement salarial que bonifica haver treballat el total d'hores disponibles.
UGT critica que STR —que originàriament era un sindicat de treballadors de Repsol— s'hagi instal·lat en un sector que no li és propi. En aquest sentit, assenyalen que els responsables de STR no coneixen el sector de la neteja i que «intoxiquen», ja que «no es poden comparar les necessitats d'algú que guanya mil euros al mes amb les d'algú que en cobra 2.500 o 3.000». En la mateixa línia, els demanen si saben què li suposa a un treballador de la neteja fer vaga i perdre una part del sou.
A més, UGT sospita que el moviment de la vaga és una estratègia per guanyar notorietat. Per això lamenten que des de STR «s'aprofitin» d'uns treballadors prometent-los una reducció de la jornada laboral i que percebran uns 8.000 euros en concepte de retards per l'augment de salari, quan, segons el seu criteri, no es produiran.
STR promet que la vaga no afectarà la salubritat
En el comunicat, els responsables de STR també s'han dirigit als ciutadans de Salou i els demanen que no es preocupin perquè buscaran les solucions adients per tal que la vaga no afecti la salubritat pública.