Tot el que has de saber sobre la vaga a la sanitat concertada el 3, 4 i 5 d’abril

Els sindicats relacionats argumenten que la patronal ha signat un acord extraestatutari amb el Sindicat de Metges que pot posar en perill els acords aconseguits al conveni

Vaga sanitat
Els sindicats arugemnten que la patronal del sector a trencat el marc legal i legítim de negocació | CEDIDA

Comissions Obreres, UGT i el sindicat SATSE, d’infermeria, ha decidit convocar una vaga a la sanitat concertada els dies 3,4 i 5 d’abril. Els sindicats argumenten que un cop firmat un conveni les patronals haurien firmat un altre acord extraestatutari, amb el Sindicat de Metges.

Els sindicats han vist aquesta acció com un perill pels resultats que s'havien aconseguit fins al moment: «Les patronals del sector han trencat el marc legal i legítim de negociació tot posant en risc l’efectivitat dels acords assolits a la negociació del II Conveni del SISCAT», un conveni que afecta gairebé 50.000 treballadors a tot Catalunya i es va signar el passat mes de novembre després d’un any de negociacions.

Serveis mínims garantits

Des del sector de la sanitat concertada han informat que la vaga està prevista que comenci a les 0.00 hores del 3 d’abril i s’acabi a les 0.00 hores del 5 d’abril. La convocatòria afectarà tot el personal laboral, plantilla i formació en centres que apliquen el II Conveni SISCAT. Tot i així asseguren que es garantirà un servei mínim d’assistència sanitària als hospitals d’aguts, centres d’atenció primària, centres sociosanitaris i centres de salut mental, que siguin concertats amb el Servei Català de Salut.

Tots els centres d’atenció primària (CAP) garantiran una atenció d’urgències amb normal funcionament. Per la resta, el nombre d’efectiu destinats a aquesta tasca variarà durant el procés de la vaga, que al ser de llarga durada pot anar patint modificacions. En un principi, es fixa un mínim d’un quart de la plantilla els dos primers dies i un terç a partir del tercer dia.

La sanitat concertada haurà de garantir un servei d'urgències normalitzat i l'atenció dels malalts ingressats | CEDIDA

També s’ha posat en relleu que s’atendran de manera regular, no només l’atenció de malalts externs a urgències, sinó també dels ingressats a les unitats d’observació d’urgències. Altres seccions que hauran de quedar garanties són la unitat de dures intensives, unitat de vigilància intensiva, unitats coronàries, unitats d’hemodiàlisi, neonatologia, parts i tractaments de radioteràpia i quimioteràpia, així com totes aquelles altres que puguin tenir la consideració d’unitats especials d’urgència vital.

Altres serveis importants a garantir seran: tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents, activitats quirúrgiques que no puguin ser ajornades, atenció als malalts ingressats en els hospitals, un transport sanitari suficient per atendre les urgències i els serveis farmacèutics, que es mantindran amb el personal fixat pels torns de guàrdia i nit establerts.

Resta de serveis en règim de festiu

La resta de serveis que no es consideren prioritaris o urgències i que no s’han anomenat anteriorment, com les visites ordinàries al metge de capçalera, funcionaran amb el mateix règim que si fos un dia festiu, en excepció dels centres on la plantilla sigui igual a la dels dies laborals, en els quals passarà a haver-hi una reducció de la plantilla del 50%.


Comentaris

envia el comentari