El temporal Glòria va ser històric a tot Catalunya a principis d’aquest any 2020 i els seus efectes devastadors encara tenen conseqüències a molts punts del territori, especialment al litoral. No obstant, de tant en tant apareixen notícies ben curioses i que no necessàriament són negatives a causa d’aquella borrasca. I és que el fort i inèdit temporal marítim va deixar al descobert restes de naufragis i prop d’una dotzena de jaciments a tota la costa catalana, i l’últim que s’ha trobat és realment molt interessant.
En concret, un grup d’arqueòlegs del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) ha localitzat les restes d’un vaixell de mitjans del segle I abans de Crist (aC) que es va enfonsar a la Costa Brava, concretament a les illes Formigues, al litoral del Baix Empordà.
De fet, aquest vaixell ja es va localitzar l’any 1958, però es va perdre la seva pista i cap dels experts era capaç de tornar-lo a trobar, probablement perquè estava cobert i amagat per restes marítimes. No obstant, arran del fort temporal Glòria que va remoure amb una força excepcional les aigües mediterrànies de tot el litoral català ha permès que, més de 60 anys després, aquesta embarcació hagi tornat a sortir a la llum en les profunditats d’aquesta zona de la Costa Brava.
Un dels vaixells més antics trobats a Catalunya
Un cop localitzada de nou aquesta embarcació, els arqueòlegs estudien ara si aquest podria ser el vaixell més antic de comerç de vi construït i trobat a Catalunya, anterior als dos descoberts al Cap de Creus, també a la Costa Brava. Per la seva banda, el CASC ja ha documentat aquest any una dotzena de jaciments que el temporal Glòria ha fet ressorgir a molts punts de la costa catalana. Per tant, no seria descartable que encara es puguin trobar noves restes en les profunditats del litoral de casa nostra.