Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Vaixells a la costa de Tarragona

Vaixells voladors? L'efecte òptic 'Fata Morgana' present a la costa de Tarragona

Aquesta il·lusió òptica es degut a una inversió de temperatura

La naturalesa és meravellosa i per si sola ens fa veure coses que no son com semblen. A la costa de Tarragona, aquest dijous, s'ha viscut un efecte òptic que ens ha fet veure com dos vaixells estaven volant a l'horitzó del Mediterrani. Aquest fet no és casual i és causat per una inversió tèrmica que provoca la il·lusió òptica i és coneguda com a 'Fata Morgana'. 

El president del Port de Tarragona, Josep Mª Cruset, ha compartit una imatge d'aquesta il·lusió òptica a la costa tarragonina on es veuen dos vaixells  de la zona del fondeig navegant pel cel.

'Fata Morgana', la il·lusió òptica que s'ha viscut

Un efecte òptic és qualsevol il·lusió del sentit de la vista, que ens porta a percebre la realitat erròniament. Aquests poden ser de caràcter fisiològic o cognitiu, els quals estan associats als efectes d'una estimulació excessiva en els ulls o el cervell; o cognitiu, en què intervé el nostre coneixement del món i es poden dividir en il·lusions d'ambigüitat; de distorsió; paradoxals; o fictícies (al·lucinacions). 

La que s'ha viscut a Tarragona és l'anomenada 'Fata Morgana', la qual fa veure elements que hi ha al mar, en aquest cas vaixells, que estan volant. El nom d'aquesta il·lusió òptica és d'origen italià i refereix a la fada Morgana, la germanastra del Rei Artur (Morgan le Fay) que, segons la llegenda, era una fada que podia canviar.

El 'Fata Morgana' succeeix a causa d'una inversió tèrmica i passa quan dues capes d'aire a diferents temperatures estan a baixa escala i molt juntes. El seu xoc vist des de la distància i en dies en calma pot actuar com una lent reflectant. Per aquest motiu, objectes que es troben a l'horitzó, com poden ser illes o vaixells, adquireixen una aparença allargada i elevada, com podria ser un «castell de conte de fades». El més cèlebre es produeix a la costa de Sicília, a l'estret de Messina, entre Calàbria i Sicília, però ara se'n poden veure arreu de la costa catalana.