L’Hospital Vall d’Hebron inaugura una UCI intel·ligent amb 56 boxes

La instal•lació, que es configura com la més gran de l’estat espanyol, està equipada amb la tecnologia més avançada i connectada a un programa que integra totes les dades clíniques del pacient
La consellera de Salut, Alba Vergés, escolta les explicacions del cap del Servei de Medicina Intensiva de la Vall d'Hebron, Ricard Ferrer, en un dels boxes de la nova unitat | CatalunyaDiari.cat

 

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron està d’estrena, i acaba d’inaugurar una nova Unitat de Cures Intensives que compta amb una extensió de 3.500 metres quadrats i un total de 56 boxes, esdevenint la més gran de tot l’estat espanyol. Com a principals novetats, a banda que els boxes són tots individuals, trobem que es tracta d’una UCI intel·ligent, que està equipada amb la tecnologia més recent i es connecta a un programa que conté totes les dades clíniques i de seguretat del pacient.

 

La instal·lació s’ha dut a terme gràcies a una inversió de 20 milions d’euros, i té previst atendre uns 2.200 pacients cada any aproximadament. El cap del Servei de Medicina Intensiva, el doctor Ricard Ferrer, ha explicat que «hem volgut la màxima connectivitat perquè reverteixi en els pacients. Tots els dispositius de suport i vigilància estan connectats». Quant als avantatges de la nova UCI, Ferrer ha fet patent que suposa una major seguretat, i que permet als professionals la possibilitat de prendre decisions d’una manera «molt més àgil».

 

La nova UCI se serveix de la domòtica

Aquesta unitat, a més, es recolza i fonamenta en la domòtica, està equipada amb l’última tecnologia en monitoratge i diagnòstic, i se serveix d’un programa anomenat Smart Display –el qual permet generar un tipus d’informació que facilita la presa de decisions i millora el funcionament de l’UCI en general– per tal de centralitzar totes les dades produïdes. La inauguració es va dur a terme aquest dimecres a càrrec d'Alba Vergés, consellera de Salut.

 

Per exemple, la tecnologia utilitzada servirà, entre altres coses, perquè quan un pacient pateixi qualsevol problema crític greu, el box ja estarà preparat perquè els metges puguin actuar amb celeritat. Així les coses, la sala contarà amb una llum blava que alertarà de la urgència; les portes del box s’obriran per sí soles, i a més oferirà una il·luminació adequada per tal que els professionals puguin dur a terme la seva comesa amb «més rapidesa i millor flux de treball», relata Ricard Ferré.

 

S’integraran les dades i les històries clíniques dels pacients

Les pantalles que vigilen els 18 boxes d'un dels tres sectors de la nova UCI de l'Hospital Vall d'Hebron | CatalunyaDiari.cat

 

Però aquest no serà l’únic avantatge que oferiran les noves instal·lacions. I és que tant les dades clíniques preses pels metges, com la història clínica del pacient, s’enviaran al programa Centricity Critical Care per tal que converteixi tota la informació en dades rellevants, i així facilitar i agilitzar la feina de l’equip mèdic. A més, per altra banda es recolliran dades relacionades amb la seguretat de l'UCI, que s’integraran amb les anteriors en el sistema Smart Display, i després aquesta informació es traslladarà en temps real a l’Àrea de Control.

 

La nova Unitat compta amb setze boxes més que l’anterior, tots ells individuals, i que estan distribuïts en tres sectors que compten amb les seves respectives àrees de control. Diversos d’aquests boxes estan separats per paredons mòbils, que permetran doblar l’espai si els pacients atesos així ho requereixen. Amb llits intel·ligents i connectats a l’Smart Play, els nous boxes incorporen un sistema d’il·luminació que imita el cicle de llum natural, així com alarmes de detecció de soroll.

 

Esperen atendre més de 2.200 persones cada any

L’Àrea de Recerca també estarà integrada en la nova UCI intel·ligent. A més, la nova instal·lació compta amb un accés directe, motiu pel qual el trasllat dels pacients serà molt menys complicat, i està situada sota del Bloc Quirúrgic i per sobre d’Urgències. S’espera que siguin atesos més de 2.200 pacients cada any, 200 més que a l’antiga, i que hi restin una mitjana de 10 dies.

 

Així les coses, la Unitat de Cures Intensives, que es va posar en marxa l’any 1970, rep pacients adults que pateixen tot tipus de patologies greus, incloent-hi trasplantament d’òrgans sòlids i hematològics, així com fallides multiorgàniques o patologies que compten amb tractaments d’allò més complexes. En total, hi treballen més de 350 professionals. 

Una llum blava s'encén davant un dels boxes de la nova UCI de l'Hospital Vall d'Hebron | CatalunyaDiari.cat