Vall d’Hebron fa una operació pionera a l’Estat per a la incontinència urinària

L’hospital català ha implantat per primer cop un esfínter a una dona mitjançant un robot
L'hospital La Vall d'Hebron ha realitzat una operació pionera a l'estat. | CatalunyaDiari.cat

 

El Servei d'Urologia de l'hospital Vall d'Hebron ha implantat un esfínter a una dona de 51 anys per tractar la seva incontinència urinària d'esforç severa. La intervenció, però, ha estat històrica, ja que per primera vegada a l'Estat aquesta implantació s'ha fet mitjançant el robot Da Vinci XI.

 

Cal destacar que aquests esfínters artificials només es col·loquen en dones en contades ocasions, ja que cal fer-ho per cirurgia oberta o laparoscòpica, un procediment amb molta dificultat i que pot acabar comportant complicacions.

 

«Aquesta nova tècnica suposa un important avenç en el tractament de la incontinència urinària femenina d'esforç en casos que fins ara no tenien tractament curatiu, fonamentalment en dones que pateixen una incontinència urinària d'esforç severa que no es resol amb les tècniques quirúrgiques habituals», ha assegurat la responsable de la Unitat d'Urologia Funcional de Vall d'Hebron, la doctora Marta Allué.

 

Una nova UCI intel·ligent

Aquest mateix mes, l'Hospital Universitari Vall d'Hebron ha estrenat una nova Unitat de Cures Intensives que compta amb una extensió de 3.500 metres quadrats i un total de 56 boxes, esdevenint la més gran de tot l'estat espanyol. La gran novetat, però, és que es tracta d'una UCI intel·ligent i està equipada amb la tecnologia més recent i es connecta a un programa que conté totes les dades clíniques i de seguretat del pacient.

 

El cost de la nova instal·lació ha pujat fins als 20 milions d'euros i està previst que cada any es puguin arribar a atendre un total de 2.200 pacients. «Hem volgut la màxima connectivitat perquè reverteixi en els pacients. Tots els dispositius de suport i vigilància estan connectats», va explicar el cap del Servei de Medicina Intensiva, Ricard Ferrer.

 

La nova UCI es recolza i fonamenta en la domòtica i està equipada amb l'última tecnologia en monitoratge i diagnòstic, que permetrà facilitar la presa de decisions i millorar el funcionament de la unitat. Per exemple, quan un pacient pateixi qualsevol problema crític greu, el box ja estarà preparat. La sala comptarà amb una llum blava que alertarà de la urgència; les portes del box s'obriran per si soles, i a més oferirà una il·luminació adequada perquè els puguin actuar amb «més rapidesa i millor flux de treball».