IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La Vall d'Hebron, pioner a l'Estat en l'ús d'imants en cirurgia pediàtrica

Amb aquesta tècnica les vísceres es mouen de manera menys invasiva i agressiva i no deixa cicatrius visibles

L'ús d'aquesta tècnica facilita el moviment dels òrgans als cirurgians
L'ús d'aquesta tècnica facilita el moviment dels òrgans als cirurgians | Cedida

L’Hospital Vall d’Hebron ha introduït una tècnica pionera a l’Estat en les seves cirurgies pediàtriques. El centre hospitalari de Barcelona és el primer d’Espanya que utilitza imants en les operacions realitzades a nens. Amb aquests s’aconsegueix que el moviment de les vísceres, per part dels cirurgians, sigui menys agressiu i d’una manera molt poc invasiva.

Fins al moment, els equips mèdics de l’hospital barceloní han utilitzat aquesta pràctica en intervencions oncològiques, toràciques, digestives i urològiques. Totes les operacions s'han realitzat de manera exitosa i sense cap mena de complicacions quirúrgiques. A més, s’aconsegueix que la majoria de cirurgies no deixin una cicatriu visible en els pacients, ja que el moviment d’òrgans és una pràctica habitual en cirurgia.

Uns petits imants de 10 mm de diàmetre s’introdueixen amb unes pinces

En aquest tipus d’operacions, s’introdueix dins del pacient intervingut uns petits imants amb pinces que permeten moure les vísceres gràcies a un imant exterior. Aquest es troba fixat a la taula d’operacions i es pot moure en qualsevol direcció. L’instrumental mèdic es fica dins del cos mitjançant un port quirúrgic de 10 mil·límetres o fent una única incisió de la mateixa mida en el melic, amagant així la cicatriu.  

Aquesta tècnica permet reduir el nombre d’incisions que han de realitzar els cirurgians, i també l’instrumental que han d’utilitzar, aconseguint també una millor exposició dels teixits que intervenen. El cap de secció de Cirurgia Digestiva i Toràcica Pediàtriques de l’hospital Vall d’Hebron explicava que gràcies a això les operacions són «més precises», i per tant, «més segures pels pacients».  

L’objectiu és millorar encara més la tècnica 

Operacions com l’extracció de la vesícula biliar es podrà realitzar a través del melic sense necessitat de fer més incisions. L’hospital considera que pot reduir encara més la mida dels imants. També treballen per aconseguir adaptar nous instruments per disminuir encara més l’agressivitat d’aquestes cirurgies i aconseguir uns resultats millors.

El doctor Giné explicava que aquest tipus d’intervencions són «una tècnica naixent» a l’Estat i que cal continuar treballant per desenvolupar-la al màxim. El cirurgià considera que les possibilitats mèdiques que pot oferir «són immenses».  


Comentaris

envia el comentari