La Vall d'Hebron realitza un complex trasplantament d'un mateix fetge a dues nenes

Es tracta d'un tipus d'operació, el trasplantament de fetge en split pediàtric, que només s'havia fet un cop abans a Catalunya, l'any 2002

L'hospital La Vall d'Hebron ha realitzat una operació pionera a l'estat.
L'hospital Vall d'Hebron ha realitzat aquesta complexa operació per segon cop a tota Catalunya   | CatalunyaDiari.cat

L'hospital Vall d'Hebron de Barcelona va realitzar el passat juliol un complex i inusual trasplantament que només s'havia fet una vegada abans a Catalunya, va ser al mateix centre l'any 2002. Es tracta d'un trasplantament de fetge split pediàtric que es va fer per a dues nenes, una de 13 anys i l'altra de només vuit mesos.

El trasplantament de fetge split pediàtric

Aquest tipus de procediment quirúrgic consisteix a trasplantar un mateix fetge a dues persones, dividint l'òrgan en dos sense que pateixi cap mal, a més, en aquest cas tant les receptores com la persona donant eren menors d'edat.

Es tracta d'una operació molt complexa que necessita un alt nivell d'expertesa per poder ser realitzada, és per aquest motiu que només es fa en casos molt excepcionals i necessaris. De fet, són molt pocs els hospitals de tota Espanya que poden realitzar aquesta cirurgia, i, com ja hem dit, a Catalunya s'ha fet per segon cop en tota la història.

El doctor Ramón Charco, cap del Servei de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments de Vall d'Hebron ha explicat que «el trasplantament hepàtic split és un procediment quirúrgic d'alta complexitat en què el fetge del donant es divideix en dues parts per obtenir dos empelts completament funcionals que van a parar a dos receptors». Cadascuna d'aquestes parts tenia la mida apropiada per cada nena i els elements imprescindibles.

Naroa i Roma, les dues nenes que van rebre el fetge

Les dues menors, Naroa de 13 anys i Roma de vuit mesos, patien malalties greus per les quals un trasplantament de fetge era necessari per a elles. La petita Roma patia una malaltia genètica molt estranya, la síndrome d'Alagille, que li va provocar una cirrosi hepàtica irreversible.

D'altra banda, la Nora patia una malaltia metabòlica que no li permetia fer una dieta normal, havia de menjar sent molt restrictiva amb les proteïnes, a més, també tenia càncer de fetge (hepatocarcinoma).

El doctor Jesús Quintero, metge adjunt a la Unitat de Gastroenterologia, Hepatologia, Suport Nutricional i Trasplantaments Hepàtics Pediàtrics de Vall d'Hebron, ha explicat que la situació amb la qual es van trobar els va fer buscar «solucions més creatives», i així van acabar pensant en el trasplantament en split pediàtric.

Ara les dues nenes es troben en recuperació. A la petita Roma, tot i que se li va implantar una part no massa gran, encara va ser massa per al seu cos i va haver d'estar amb la ferida oberta durant uns dies, ara segueix ingressada i evoluciona bé. La Naroa va poder rebre l'alta hospitalària set dies després de l'operació i ja està totalment curada de les dues malalties que patia.

Alegria i agraïment entre les famílies de les nenes

«El primer que em va venir al cap va ser la família del donant. Ens donaven una alegria, la meva filla estava tornant a néixer, però també sentia molta tristesa per aquesta família», explica la mare de la Roma sobre el moment en què li van confirmar que tenien un donant.

També la mare de la Naroa es mostra molt contenta i ha volgut enviar un missatge a les famílies que es troben en una situació semblant: «Al final rebran la trucada informant que arriba aquest òrgan i que tot anirà bé».


Comentaris

envia el comentari