Valls ha inaugurat avui, 15 de setembre, l'exposició «Cendrós, un empresari d'acció!» a l'antiga Biblioteca Popular de Valls, al passeig dels Caputxins. Joan Babtista Cendrós i Carbonell (1916- 1986) va ser un empresari vallenc impulsor del famós 'aftershave' Floïd així com un gran amant i mecenes de la cultura catalana del segle XX, entre les moltes fites que fa dur a terme durant la seva vida, destaca la creació d'Òmnius Cultural. A l'acte inaugural han assistit l'alcalde de Valls, Albert Batet, familiars de Cendrós i membres d'Òmnium Cultural entre altres personalitats.
Els orígens del Floid
El tret de sortida de l'acte inaugural s'ha produït al voltant de les 12.30 hores, amb múltiples parlaments de les personalitats assistents. La primera a parlar ha sigut la seva filla, la Laura Cendrós, qui ha recordat els inicis de Floïd. La història es remunta al seu avi, qui tenia una barberia a Valls a la qual hi solien anar els escolapis. Quan l'avi va marxar a Barcelona, un dels escolapis li va donar un ungüent que feien servir per cicatritzar les ferides de l'afaitat. D'aquest ungüent, temps després, en va derivar el Floïd: «Els orígens del Floïd són de Valls, L'origen de tot el que el meu pare va poder fer és de Valls [...]Els orígens no s'han de perdre mai; per a nosaltres, Valls és molt important».
Les paraules de Jordi Cuixart
Després ha sigut el torn de Genís Sinca, autor de l'obra «El cavaller floid», qui ha llegit una carta escrita per Jordi Cuixart pensada especialment per a l'ocasió. Entre altres coses, Cuixart ha volgut aprofitar l'escrit per destacar la figura de Cendrós com a símbol d'orgull per a la catalanitat, ja en el segle XX i encara ara en els temps que estem vivint: «mogut per un compromís immens, en Cendrós va posar tot el seu esforç al servei de la llengua, la cultura i la societat [...]Avui ens emmirallem en la seva generositat per defensar uns drets col·lectius que no ens deixarem perdre».
També ha parlat Maria Majó i Clavell, membre de la Junta Nacional d'Òmnium Cultural. La Maria, a banda de recordar de nou la figura de Cendrós i donar les gràcies a la ciutat de Valls per acollir aquesta exposició, ha informat sobre diverses activitats d'Òmnium al voltant de l'exposició. Durant el mes d'octubre, Òmnium oferirà visites guiades a les escoles de Valls per donar a conèixer com era el personatge. Així mateix, demà, a les 19.30 hores a la plaça del Blat, es farà una concentració «pels 11 injustos mesos de l'empresonament dels Jordis». Albert Batet ha tancat els parlaments i ha donat pas a la visita de l'exposició.
«Cendrós, un empresari d'acció!»
Dins la Biblioteca Popular de Valls podem trobar un recorregut exhaustiu per la vida i l'obra de Cendrós. L'exposició està dividida en sis nuclis que resumeixen, de la forma més breu i explicativa possible, les aportacions i els mèrits de l'empresari vallenc. Arran de l'èxit de Floïd, Cendrós va decidir dedicar part dels seus beneficis pel bé de la cultura a Catalunya.
Com ja s'ha dit, Joan Cendrós va fundar Òmnium Cultural. Això va ser l'any 1961, però poc abans (l'any 1959) va ser l'ideòleg del Premi Sant Jordi. A més a més, va repatriar les Edicions Proa i és el principal responsable de les publicacions en català de les novel·les de James Bond i dels 'Tròpics' de Henry Miller. A més va estar al capdavant de les campanyes de recuperació de Josep Carner i del descobriment de Terenci Moix o per haver estat patrocinador del debut de Raimon a París l'any 1966. No es pot negar que Cendrós va ser una figura cabdal a la Catalunya del segle XX i que el nostre present és com és, en part, per tot el que va fer. Per aquest motiu, us convidem a visitar l'exposició a la Popular de Valls.