Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Rosa Maria Rovira i Àgata Prats

VallsGenera vol incrementar l'activitat i potenciar el viver d'empreses local

L'ens també participarà aquest 2020 en un programa pilot del SOC que combina formació i treball dirigit a aturats amb baixa qualificació

Rosa Maria Rovira i Àgata Prats
Les dues noves mesures de VallsGenera s'han presentat, aquest matí en roda de premsa | Cedida

L'Institut Municipal de Desenvolupament Local de Valls ha establert el Viver d'Empreses  i el programa pilot d'Aprenentatge a la Professionalització com a noves línies estratègiques que s'impulsaran enguany mateix i que s'afegiran amb més força a les iniciatives que ja es desenvolupen de formació, suport a les empreses, captació d'inversions, emprenedoria, foment de l'ocupació i lluita contra l'atur. En aquest sentit,  Vallsgeneravol potenciar el Viver o Centre d'Iniciatives Empresarials  com un espai central en les polítiques de foment de l'emprenedoria, definint servei per incrementar activitat.

Entre les noves propostes, s'analitzarà la viabilitat d'especialització d'activitat perquè les noves empreses que aculli el Viver  puguin col·laborar entre elles i aprofitar sinergies o objectius. Un dels punts que més es vol potenciar és el suport a projectes d'emprenedoria i empresarials que es generin al mateix territori i que tinguin a la vegada un caràcter innovador, com a motor per obrir activitat a nous sectors i generar noves activitats econòmiques amb perspectives de futur.

Programa d'Aprenentatge per a la Professionalització

D'altra banda, la segona línia en la qual s'incidirà més des de Vallsgenera  és en la posada en marxa, a partir del mes d'abril, del Programa d'Aprenentatge per a la Professionalització (APP) que representarà la formació i contractació de 21 persones i en el que hi participaran 14 empreses. Aquesta iniciativa és un programa pilot de formació en alternança amb l'ocupació, que impulsa el Servei d'Ocupació de Catalunya, destinat a la qualificació professional de les persones en situació de desocupació i en risc d'exclusió social i laboral.

Entrada a Casa Caritat, seu de VallsGenera, a la carretera del Pla | Redacció

D'aquesta manera, es proporciona a les persones amb un nivell baix de qualificació professional l'oportunitat de formar-se i adquirir, mentre estan treballant, les competències transversals i bàsiques que necessiten. Així, es dona resposta a una doble necessitat: la qualificació i l'obtenció d'ingressos per poder subsistir. 

Les actuacions que es desenvoluparan aquest 2020 seran la formació, l'experienciació laboral mitjançant un contracte de treball i l'acompanyament en el procés d'aprenentatge. Pel que fa a la formació, enguany els participants rebran els Certificats Professionals de Nivell 1, títols oficials que acrediten que els alumnes han adquirit les competències i habilitats per entrar en el mercat de treball en un sector concret. En concret, Vallsgenera realitzarà la formació per als certificats de mecanització i de neteja, a través de cursos com el d'operacions auxiliars de fabricació mecànica, neteja en espais oberts i instal·lacions industrials, el curs de neteja de superfícies i mobiliari d'edificis i locals i també auxiliar de magatzem.

Per fer possible la contractació dels 21 participants, el programa ja ha rebut l'adhesió de 14 empreses  que han demostrat la seva sensibilitat i responsabilitat social col·laborant amb el programa. El contracte, subvencionat pel SOC, serà de formació i aprenentatge per un període de 9 mesos. Així, un 25% de la jornada es destinarà a formació i un 75% a treball efectiu. Els participants tindran a més una persona tutora designada per Vallsgenera per fer el seguiment de tot el procés d'aprenentatge i, de la mateixa manera, cada empresa assignarà un tutor per vetllar que el treballador adquireix tots els coneixements i habilitats necessàries per poder trobar feina del sector.