Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Rafa Muñoz i Juan Gallardo

La CEPTA veu positives les dades d'ocupació a la regió i mostra preocupació per la construcció

La confederació empresarial subratlla que Tarragona és la demarcació catalana amb menys taxa d'activitat i més atur

Rafa Muñoz i Juan Gallardo
Rafa Muñoz i Juan Gallardo, del Gabinet d'Estudis de la CEPTA, han exposat les dades aquest dijous. | Gerard Recasens

La Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (CEPTA) veu «moderadament favorables» les dades d'ocupació que mostra la darrera Enquesta de Població Activa (EPA) feta pública per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), corresponent al tercer trimestre de l'any 2019. Ho han fet en nom del seu gabinet d'estudis, Rafa Muñoz i el cap d'aquest departament, Juan Gallardo.

Des de l'entitat subratllen que «es manté una progressiva davallada de la taxa d'atur» i, com a novetat, destaquen que «Tarragona torna a situar la taxa de desocupació per sota de la mitjana espanyola».

Els punts febles i més forts de l'economia tarragonina

Més enllà d'una lectura global moderadament positiva, des de la CEPTA s'han advertit els punts més febles de l'ocupació a la regió. «Som la província catalana amb pitjors taxes d'activitat i ocupació i amb un nivell d'atur més elevat», ha contextualitzat Juan Gallardo. Amb tot, han posat de relleu les dades d'estructura de l'ocupació i han advertit, de nou, la terciarització del mercat de treball tarragoní: el 72% està dedicat al sector serveis.

«Ens hem de felicitar pel que fa a la indústria, que manté el seu pes en l'estructura econòmica a la regió, entre el 18 i el 19% de l'ocupació», ha explicat Gallardo. «Juntament amb Girona, som la província en què la indústria té millor comportament i que més aguanta el seu espai en referència a l'any 2006», ha apuntat Rafa Muñoz.

Pel que fa als salaris, Tarragona també és la demarcació catalana amb menys augment mitjà des de 2006: un 12%. «Hem sortit de la crisi basant-nos en els ajustos salarials», ha assenyalat Juan Gallardo, que ha subratllat que «l'esperança és la recuperació progressiva d'aquests salaris, deixant ja molt enrere l'època de més contracció, entre 2011 i 2014».

Preocupació per la construcció

La feblesa més gran, segons la CEPTA, és la del sector de la construcció, que representa un 5% de l'ocupació tarragonina, lleugerament per sota del sector primari, una dada de mínims històrics. «És preocupant perquè ara només s'hi dedica un 30% de les persones que hi treballaven l'any 2006», ha apuntat Juan Gallardo, que ha confessat que «ens sorprèn que l'ajustament de la construcció després de la crisi encara continuï, quan nosaltres pronosticàvem que es frenaria entre els anys 2016 i 2017».

Amb tot, Rafa Muñoz ha apuntat diverses solucions a aquest atur que gairebé consideren «esructural»: l'augment de l'obra pública atès que l'administració «és el sector econòmic comparativament més sanejat» podria ajudar a rellançar la construcció. També ha dit que «l'obra de Hard Rock al CRT de Salou i Vila-seca la necessitem com l'aigua perquè ens pot fer sortir d'aquesta situació i actuar com a revulsiu».