cloenda-capital-sardana-montbanc

Montblanc obre a la sardana la finestra del present i del futur

Dissabte vinent una delegació montblanquina lliurarà el relleu a la ciutat de Perpinyà

Amb l'església gòtica de Santa Maria com a escenari, Montblanc va celebrar el comiat, aquest dissabte passat, d'haver estat durant un any la Capital de la Sardana. L'acte va tindre lloc tot just abans que dissabte vinent, 16 de març, es lliuri el relleu a Perpinyà com a protagonista de la cultura sardanista de 2019.

400 persones assisteixen a l'espectacle de la cloenda 

Durant la cloenda, es va estrenar l’espectacle «Introit», dels montblanquins Factoria Bram. Aquesta peça teatral creada expressament per l’ocasió ha comptat amb la col·laboració especial del cantautor Roger Mas, qui amb tres dels músics que l’acompanyen habitualment, han interpretat a l’orgue del segle XVII cançons del seu disc amb la Cobla Sant Jordi. La música del solsoní s’ha intercalat enmig dels quatre actes de la peça teatral, que reivindica la modernitat de la sardana, tot lligant-la a la història d’una parella.

Entre les autoritats assistents a l’espectacle de cloenda, la directora general de Cultura Popular de la Generalitat, Maria Àngels Blasco va assegurar que «la sardana camina molt lluny, aquesta setmana cap a Perpinyà, una ciutat que ens ha ajudat molt en l’últim any». També hi van assistir el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Francesc Benet, el president del Grup Sardanista del Museu Arxiu de Montblanc, Ramon Requesens i el diputat de Cultura de la Diputació de Tarragona. 

Balanç molt positiu de «Montblanc, capital de la Sardana 2018»

capital-sardana-montblanc
L'Ajuntament de Montblanc ha acollit la roda de premsa de la valoració del projecte | Albert Oliva

 

En la roda de premsa de valoració del projecte convocada per avui dilluns 11 de març, l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ha destacat davant dels mitjans «l’èxit rotund per a Montblanc i per a la sardana de la capitalitat». Per la seva banda, el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, ha remarcat que «la valoració és extraordinària, perquè Montblanc ha obert la finestra que remarca que la sardana no és una cosa del passat, sinó del present i del futur. I espero que aviat, sigui patrimoni de la humanitat».

La capitalitat és un projecte de la Confederació Sardanista, i Montblanc ha estat el sisè municipi a ostentar-ne la distinció. Durant el 2018, l’organització de la capitalitat va anar a càrrec de l’Ajuntament de Montblanc, el Grup Sardanista del Museu Arxiu i la mateixa Confederació. També ha comptat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, la Diputació de Tarragona, així com de patrocinadors privats.

El 2018 va ser un any de grans concerts i milers de visitants

El projecte ha portat a Montblanc a milers de visitants per alguns dels principals esdeveniments del calendari sardanista nacional. Entre d’altres, la final del Campionat de Catalunya de Punts Lliures, les Jornades Folklòriques Internacionals, la presentació de la Guia Sardanista i el lliurament dels Premis Capital de la Sardana, el nou concurs de colles Copa Catalunya, la trobada de centres cívics, la d’escoles de cobla o el mateix acte de proclamació i de cloenda, que han atret a Montblanc sardanistes d’arreu dels Països Catalans.

La capitalitat de la sardana ha gaudit de mig centenar d'activitats

capital-sardana-montblanc
Montblanc va encerclar la Muralla amb una anella sardanista gegant | Ajuntament de Montblanc

 

Alguns dels actes singulars celebrat són una ballada conjunta de sardanes d’escolars amb 900 participants que van formar 40 anelles; i «Abracem la Muralla», un acte que el 21 de juliol va encerclar el clos medieval d’1,4 quilòmetres amb una gran sardana de 1.500 participants.

També han estat molt celebrats concerts com els del cantautor Cris Juanico, el de Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, o el de Valentí Maymó interpretant a Jacint Verdaguer, per citar-ne solament alguns. El ric patrimoni monumental i artístic montblanquí, edificis i places, han estat escenari privilegiat de conferències, exposicions, i concerts i ballades de sardanes amb cobles com Maricel, Reus Jove, Bellpuig, Selvatana, Marinada, Reus Jove, Cossetània, Tàrrega o Principal de Tarragona, entre altres.

Potser també t'interessa: