Aquest divendres 28 de setembre, s'ha celebrat la vintena edició del tradicional esmorzar de la Festa Major de Vandellòs, la Clotxada Popular. Durant el transcurs d'aquest matí, més de 300 persones han volgut aplegar-se a la plaça dels doctors Gil-Vernet de la localitat del Baix Camp, amb l'objectiu de poder degustar un dels plats més típics de les Terres de Mestral, la Clotxa. Aquest acte s'ha volgut celebrar amb la intenció d'apropar aquest plat típic a la població local i als turistes que visiten la zona durant aquests dies festius.
Durant l'acte s'han repartit unes 300 clotxes i ha sigut impulsat per diverses entitats locals, amb el patrocini de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. La Clotxada és un dels actes més multitudinaris i més tradicionals del programa de la Festa Major de Vandellòs i la seva difusió pretén que la clotxa sigui una icona gastronòmica del territori.
La clotxa, esmorzar a l'antiga
Les 300 persones que s'han aplegat aquest matí a la plaça dels doctors Gil-Vernet, han degustat la clotxa, un esmorzar típic que es remunta en el temps fins als esmorzars dels antics, que menjaven aquest plat en un descans durant la jornada al camp. Es diu que els antics pagesos, cap a les 10 del matí i després d'haver començat ja la jornada laboral a les terres, es preparaven la clotxa per agafar forces per a poder seguir amb el treball al tros.
En primer lloc, es feien les brases on s'escalivaven les verdures. Constava d'un tomàquet de penjar, una ceba vella i alls. Un cop escalivat, s'esmicolava tot i es ficava dins de la meitat d'un pa de quilo buidat de molla. S'afegia arengada o llonganissa i es mullava tota la mescla amb un raig d'oli d'oliva. Aquesta, segons els entesos, és la típica clotxa.
Plat típic de les Terres de Mestral
Segons ha explicat Francesc Rodell, president del Centre Cultural, Esportiu i Recreatiu de Vandellòs (CCERV), la jornada ha estat un èxit on s'han repartit 300 clotxes pels assistents a l'acte. Es tracta d'un àpat típic de les Terres de Mestral (Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa i Pratdip), i s'està intentant impulsar com a icona de la mostra gastronòmica de la zona i del territori. Amb aquesta celebració multitudinària, la clotxa és una pràctica que es manté durant el temps.