La sessió plenària de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant d'aquest passat dimecres 24 de juliol va acabar amb l'aprovació inicial de diverses mesures i acords. Destaca, en especial, l'aprovació del plànol de delimitació de les mesures de prevenció dels incendis forestals al municipi i els nuclis pertanyents, que va comptar amb els vots favorables del PSC, JxCat, ERC, Ciutadans i el PP; l'abstenció de la Federació d'Independents de Catalunya (FIC) i el vot en contra de la CUP.
[predef]reus-app-183[/predef]
Aquest plànol és obligatori per a municipis declarats zona d'alt risc d'incendi
Per a la redacció d’aquest plànol, que inclou les urbanitzacions, els nuclis de població, les zones de sòl urbà i les edificacions i instal·lacions on es troben persones, animals o béns situats a menys de 500 metres de la massa forestal, l'Ajuntament ha comptat amb l’assistència tècnica de la Diputació de Tarragona. I és que comptar amb un plànol com aquest és obligatori per als municipis declarats zona d'alt risc d'incendi, com és el cas de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, que, a més, es troba dins el perímetre de protecció prioritària de les Muntanyes de Tivissa-Vandellòs-Llaberia-Pradell.
L’objectiu d’aquest plànol és identificar i determinar els propietaris obligats a realitzar la franja de protecció dins el terme municipal, de les quals detalla les característiques tècniques. El document també determina les fases d’execució dels treballs que cal efectuar per complir les obligacions establertes per la Llei 5/2003. No obstant això, el plànol encara no té vigència completa, ja que després de ser aprovat inicialment, ha de ser sotmès a informació pública, tramès al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per la seva aprovació i, finalment, aprovat definitivament en una altra sessió plenària de l'Ajuntament.
Dues mocions aprovades i més acords
El ple de dimecres no tan sols va servir per aprovar el plànol de delimitació de mesures de prevenció. També es van aprovar les dates de les festes locals del municipi per a l'any 2020, que va tenir els mateixos vots a favor i en contra i l'abstenció de la FIC que el plànol; i es va donar llum verd a la distribució del superàvit consolidat de la liquidació del 2018, fet que confirma que es destinaran els 258.000 euros de superàvit a inversions econòmicament sostenibles.
Així mateix, es van aprovar dues mocions. Una, presentada pel grup municipal del PP, per impulsar i implementar en l'àmbit local l'Agenda 2030 —un compromís internacional auspiciat per l'ONU per «millorar la qualitat de vida en general i de manera mundial— en tots els aspectes de competència municipal. L'altra, presentada pel grup municipal d'Esquerra, per adherir-se a la campanya ciutadana #Rebrotem en solidaritat amb la Ribera d'Ebre i els afectats per un incendi forestal que aquest divendres 26 de juliol fa un mes que va començar.