Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La central nuclear Vandellòs II des de la platja de l'Almadrava

La millora de protecció que ha de fer la central nuclear de Vandellòs II

El CSN insta l'ANAV a millorar els sistemes de filtració d'aire per prevenir el risc d'emissions a l'exterior des del nucli del reactor

Toc d'atenció del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) al titular de la central nuclear de Vandellòs II. En aquest sentit, l'organisme ha instat l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV) a millorar els sistemes de filtració de l'aire de la central. Aquesta és una instrucció tècnica complementaria que no està relacionada amb la seguretat nuclear, però que vol prevenir riscos si es generessin emissions a l'exterior.

Segons ha explicat el CSN, aquests sistemes estan a l'edifici auxiliar de residus, al control radiològic d'accés, a la zona de solidificació i al taller calent. Així, l'ANAV ha d'instal·lar unitats de filtració mitjançant prefiltres i filtres HEPA en cadascuna d'ells. El pla per a la seva instal·lació haurà de ser presentat davant el CSN abans de quatre mesos.

«No suposa un problema de seguretat nuclear»

El CSN ha assenyalat que l'absència d'aquestes unitats de filtració de l'aire «no suposa un problema de seguretat nuclear», tot i que ha afegit que sí que suposen «un potencial problema de protecció radiològica dels treballadors, el públic i el mediambiental» en cas que hi hagués un problema que generés emissions a l'exterior.

En aquest sentit, cal recordar que el passat mes d'abril, Vandellòs II va detectar un increment del valor de fons en el monitor de radiació de l'extracció d'aire del sistema de ventilació de l'edifici de residus radioactius. En l'anàlisi de la mostra extreta de l'interior del conducte es va detectar un augment de la radiació que es va atribuir a la presència de Co-60.

Arran d'això, el CSN ha instat l'ANAV a instal·lar el sistema de filtració als edificis auxiliars que no en tinguin i d'on es poden processar gasos «potencialment radioactius».