Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Vandellós II sol·licitarà la renovació de l'autorització d'explotació l'any vinent

José Antonio Gago, director general d'ANAV, ha avançat que «el temps pel qual es demanarà la renovació dependrà del pla integral d'energia i clima del Ministeri»

José Antonio Gago, durant la presentació del balanç anual d'ANAV, a la seu del col·legi de periodistes a Tarragona
José Antonio Gago, durant la presentació del balanç anual d'ANAV, a la seu del col·legi de periodistes a Tarragona | TarragonaDigital.com

 

Trobada anual dels màxims representants de l'associació nuclear Ascó-Vandellós (ANAV) amb els mitjans de comunicació a la seu del col·legi de periodistes de Catalunya a Tarragona. El director general d'ANAV, José Antonio Gago, ha fet un recorregut per l'evolució de les centrals tarragonines durant tot l'any 2018.

Abans d'entrar en les dades de les centrals d'Ascó i Vandellós, Gago ha fet un repàs per algunes dades generades pel sector nuclear arreu de l'Estat i de la Unió Europea.  «El 21% de l'energia elèctrica d'Espanya té origen nuclear»; «la meitat dels països de la UE tenen centrals nuclears que, alhora, generen el 30% de l'electricitat de la Unió Europea»; «la indústria nuclear dóna feina directa a entre 400 i 500 mil persones a tota la UE»; «per arribar a l'objectiu 2050, una reducció dels gasos hivernacles entre un 80 i un 95%, l'energia nuclear ha de jugar un paper destacat», són alguns dels titulars que ha donat el màxim responsable de les centrals nuclears tarragonines. 

«Les dues centrals han operat de manera estable»

Ascó I encara està en fase de recàrrega i preveuen tornar-se a connectar a la xarxa «durant la setmana vinent». Enguany hi han fet 35 milions d'euros d'inversió, sis milions més respecte a l'any passat. Pel que fa a Ascó II la inversió ha caigut 15 milions d'un any a l'altre i aquest 2018 ha pujat als 19 milions d'euros. Tots dos reactors han operat de manera «estable». Sobre els «successos notificables», que no tenen per què ser «incidents de seguretat», Ascó I n'ha tingut dos i Ascó II, set. 

Vandellós II, l'altre agent que conforma ANAV, no ha tingut una producció energètica tan «estable» com Ascó atesa «una incidència operativa el mes de març que va coincidir amb la parada de recàrrega programada». A Vandellós II s'hi han invertit 9 milions més que l'any 2017, 52 enguany respecte als 43 de l'any passat.

Un dels temes que ha desvetllat més interès ha sigut la sol·licitud de renovació de les autoritzacions d'explotació de les centrals.  Vandellós II haurà de presentar la petició de renovació, a més trigar, el 31 de març de 2019 atès que és el termini legal vigent, ja que l'autorització vigent expira el 26 de juliol de 2020. Les autoritzacions d'Ascó I i II expiren el dos d'octubre de 2021 i les sol·licituds s'hauran de presentar el 31 de març de 2020. 

Per saber per quants anys més demanaran les autoritzacions, els propietaris de les centrals tindran present «el pla integral d'energia i clima del ministeri de Transició Energètica que han de presentar els estats a Europa abans d'acabar l'any. El pla, segons es preveu, tindrà un calendari temptatiu de tancament ordenat del parc de centrals nuclears de l'Estat». Així mateix, segons José Antonio Gago, «els propietaris també tindran en compte la rendibilitat de les centrals que es troba molt afectada per la càrrega impositiva que suporta. Ascó és més rentable que Vandellós».

Imatge d'arxiu de la central nuclear d'Ascó
Imatge d'arxiu de la central nuclear d'Ascó | ACN

 

«La Guàrdia Civil s'incorporarà els pròxims dos mesos a Ascó»

Entre les novetats que han avançat per l'any vinent, Gago ha recordat que «tenim llesta la logística per donar suport a la Guàrdia Civil en els seus emplaçaments dins l'interior de les centrals.  A Ascó pensem que es podran incorporar durant els pròxims dos mesos i a Vandellós durant el segon trimestre de 2019».

També han destacat que l'any vinent rebran la missió SALTO, de l'organisme internacional de l'energia atòmica, que «revisarà l'estat de les centrals». José Antonio Gago, a preguntes d'un dels mitjans presents a la sala, ha explicat que «estem patint, però noi només nosaltres, també altres centrals arreu de l'Estat, una petita fuga de talent, de gent que s'ha format amb nosaltres i que estan marxant cap als Emirats Àrabs Units,  on estan construint de zero un parc nuclear».

I una reflexió per acabar: «per tal de lluitar contra el canvi climàtic, un camp energètic 100% renovable no és viable. En aquest context, en el de descarbonitzar i electrificar el transport també, les nuclears s'haurien de veure, haurien de ser, aliades».