Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19

Troben una altra variant de coronavirus molt a prop de Catalunya i molt persistent

Estaria circulant des d'agost, per la qual cosa podria ser precursora de la britànica

Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19
Estaria circulant des d'agost, per la qual cosa podria ser precursora de la britànica| EUROPA PRESS / ONU

La por a la nova variant de coronavirus descoberta al Regne Unit és un fet a tot Europa. Alguns experts, però, recorden que és una de les moltes soques que existeixen del virus. De fet, hi ha una nova variant de Covid molt semblant a l'anglesa que fa mesos que circula per Itàlia.

Aquesta soca descoberta en concret a Brescia, és anterior, per tant, a la que sorgia a finals de setembre al Regne Unit, de manera que, segons Arnaldo Caruso, podria ser-ne la precursora. «Com l'anglesa, la variant italiana també té una mutació en un centre nerviós de la interacció Spike/receptor cel·lular, més precisament en la posició 501», explicava al mitjà italià 'AdnKronos' el president de la Societat Italiana de Virologia (Sis-Isv).

El també professor de Microbiologia Clínica a la Universitat de Brescia, continuava amb la segona exposició tècnica sobre el comportament del virus, en un intent de fer-nos comprendre la gran similitud entre totes dues variants, la d'Itàlia, prèvia, i la del Regne Unit, que ara manté tots els països en alerta: «El virus té diversos punts de mutació en la proteïna Spike, el 'ganxo' que utilitza el virus per atacar el receptor present en les cèl·lules diana del nostre cos».

Només hi ha una cosa en la qual es diferencien totes dues variants: la italiana té una segona mutació en la posició 493, a més de la 501, que comparteixen. Per això, la proteïna Spike del virus, en el cas italià, és diferent de la del virus pel qual ja s'està vacunant arreu d'Espanya.

La variant italiana, descoberta per casualitat

«Al novembre vam decidir seqüenciar el virus per entendre el motiu de tal persistència, i per sorpresa nostra, ens vam adonar que havíem identificat una nova variant, similar, però no idèntica a la variant anglesa, que també començava a circular a Itàlia.

En aquest punt, també vam seqüenciar una mostra del mateix pacient obtinguda a l'agost, descobrint que l'Spike variada ja estava present llavors, amb totes les seves mutacions», assegura Caruso, donant a entendre, per tant, que el descobriment d'aquesta soca italiana va donar-se per pura casualitat, en observar una persistència poc normal del virus en un pacient concret, que havia patit Covid el mes d'abril. 

«Inclús després de la recuperació, els tests realitzats a partir d'agost sempre havien donat resultats positius amb virus molt carregats», explica Caruso. 

Hi ha més de 12.000 mutacions de Covid identificades

La qüestió és que la variant de Covid del Regne Unit no és l'única ni molt menys. De fet, és normal que un virus que es multiplica milions de vegades presenti en alguns casos «errors tipogràfics», explica l'expert.

El coronavirus muta i, de fet, ja hi ha més de 12.000 mutacions localitzades sobre el mapa. Però la majoria de vegades, aquestes mutacions són poc importants.  «Qui sap quantes variants hi ha, n'hi hauria prou amb buscar-les, però necessitem treballar en seqüències genòmiques que haurien de finançar-se», reconeix Pierangelo Clereci, president de l'Associació Italiana de Microbiòlegs Clínics.

Les noves variants posen en perill l'eficàcia de la vacuna?

La gran importància que ha pres, en especial, la nova variant de coronavirus descoberta al Regne Unit, ha creat encara més desconfiança sobre si la vacuna continuaria sent eficaç si apareixen noves soques. 

«Cada una d'aquestes variants té petites mutacions, però no hem de preocupar-nos per la funcionalitat de la vacuna. La vacuna estima la producció d'anticossos contra tota la part antigènica que no està constituïda únicament per la part que aquestes mutacions han induït», explica Clereci, deixant clar que no hi ha evidència que existeixin mutacions que puguin comprometre l'eficàcia de la vacuna. «Si canviés el 80% de l'ARN, seria un problema, perquè tindríem un virus mutat, completament diferent de l'original, cosa que mai s'ha vist en un virus respiratori», conclou l'expert.