YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Varietats i efectes dels bolets al·lucinògens

Tenen determinats components químics que provoquen reaccions peculiars

.
Descobreix tot allò que necessites saber sobre els bolets al·lucinògens | Cedida

 

La psilocibina és un component de determinats tipus de bolets, que fa que produeixin efectes al·lucinògens al cervell de la persona que en pren; igualment, la baeocistina, la psilocina i altres components poden estar presents en algunes altres classes de bolets i també tenen aquests efectes, igual que les amanites psicoactives.

Per això, des dels inicis de la història, els humans han fet servir algunes classes de bolet com a drogues recreatives. Igualment, es pensa que aquesta mena de bolets van tenir un paper destacat en moltes cerimònies de caire religiós des de l'edat de pedra, i que segurament s'utilitzaven per tal de provocar un estat de trànsit.

Tot seguit, volem examinar en què consisteixen els bolets al·lucinògens, les seves varietats i els efectes que poden tenir com a droga. Podrem observar que són substàncies psicodèliques amb una alta popularitat entre els consumidors d'aquest tipus de producte.

 

 

Definim els bolets al·lucinògens

Al món hi ha diverses varietats de bolets capaços d'originar transformacions perceptives i fisiològiques en les persones que es poden arribar a comparar amb les que es produeixen a causa d'altres substàncies psicoactives, com ara en el cas de la mescalina —un component dels cactus peiot— o l'àcid lisèrgic, conegut per les seves sigles LSD.

 

Aquesta mena de productes s'anomenen al·lucinògens perquè provoquen efectes a la ment dels individus que els prenen, vinculats amb alteracions perceptives, cognitives i emocionals, així com l'aparició d'alguns fenòmens que no són gaire freqüents per a l'experiència dels humans, dels quals parlarem una mica més avall.

 

És força habitual que els bolets al·lucinògens facin la funció de drogues recreatives. En determinats països és legal que es comercialitzin i es poden adquirir per mitjà d'internet d'una manera força senzilla, perquè existeixen llocs web que estan especialitzats en aquesta mena de bolets.

 

Cal destacar, en aquesta direcció, que és habitual parlar bé d'aquesta classe de bolets si ho comparem amb altres drogues de tipus al·lucinogen, per dues raons: per una banda, perquè se'ls considera un producte natural i, per l'altra, perquè normalment no tenen uns efectes extremadament potents i perquè consumir-los no sol comportar un risc extremadament elevat  —tot i que, de la mateixa manera que pot produir-se en el cas d'altres classes de droga, el fet de consumir bolets al·lucinògens pot provocar atacs de pànic en els individus més predisposats a viure'n. 

 

Què provoca aquesta classe de droga?

En bona mesura i entre altres factors, els efectes provocats pels bolets al·lucinògens varien en funció de la varietat que es prengui, de com es prepari la droga, del dosatge que se'n faci i del metabolisme de cada persona. Tanmateix, és freqüent que aquests efectes tinguin una durada que oscil·la entre les 3 hores i les 8 hores.

 

Els bolets que són psicodèlics provoquen alteracions de tipus tàctil, auditiu, visual i sensorial en general que impliquen modificacions en la forma de percebre el temps, que fan que apareguin efectes ondulatoris als objectes, que els colors es percebin més intensos o que es tingui la sensació de fusió amb l'entorn. De la mateixa manera, aquets bolets originen efectes de tipus emocional que poden variar des de l'extrema ansietat fins a la sensació de transcendència i el sentiment eufòric.

 

Les reaccions adverses que poden provocar els bolets al·lucinògens passen per la somnolència, els vòmits, les nàusees, la falta de coordinació a nivell motor i la debilitat a nivell dels músculs. Sigui com sigui, aquesta tipologia de bolets no s'ha vinculat amb la dependència a nivell físic ni a nivell psicològic i, per aquesta raó, no s'ha associat amb les addiccions. 

 

En gran part, aquest fet es produeix perquè, ràpidament, el cos humà genera tolerància als bolets al·lucinògens, a curt termini. Així doncs, en el cas de consumir aquesta classe de bolets més d'un cop en un lapse de temps curt, cada vegada que s'ingereixin, els seus efectes es veuran debilitats.

 

Hem de remarcar, igualment, que hi ha alguns consumidors d'aquests bolets que han afirmat que a llarg termini s'han mantingut les alteracions en la percepció provocades en ingerir-los. Ara bé, les dades de les quals es disposa apunten al fet que aquest fenomen seria més freqüent en el cas dels consumidors recurrents de marihuana i en el cas dels individus que tenen antecedents d'ansietat i d'atacs de pànic.

 

Alguns bolets, no tots, poden tenir propietats al·lucinògenes
Alguns bolets, no tots, poden tenir propietats al·lucinògenes | Arxiu

 

Classes de bolets al·lucinògens

Podem distingir entre dues classes fonamentals de bolets al·lucinògens: les amanites psicoactives i els bolets psilocibes, que són els que tenen com a components la psilocibina i d'altres substàncies amb efectes semblants.

 

Tot i que les dues classes de bolet presenten efectes força semblants per als individus que en consumeixen, les amanites sovint es vinculen amb més força amb l'estimulació de la persona a nivell físic, i aquesta seria la diferència més remarcable que tenen amb els bolets psilocibes.

 

Amanites psicoactives

Les amanites psicoactives no només són una classe de bolet al·lucinogen que té l'àcid ibotènic com a principi actiu, sinó que, a més, provoquen efectes enteògens, és a dir, que duen a terme l'estimulació del cos de la persona que les pren. Més específicament, els seus consumidors afirmen que senten que es redueix la seva sensació d'esforç físic i que experimenten un sentiment eufòric que pot manifestar-se de diferents formes, com ara sentint un impuls que els empeny a cantar o a ballar. 

 

Bolets psilocibes

Es tracta d'una mena de bolets amb substàncies psicodèliques de l'estil de la psilocibina, la baeocistina i la psilocina. Són els bolets al·lucinògens més populars i consumits del planeta. Per exemple, els coneguts «magic mushrooms» o bolets màgics que es comercialitzen per internet i, en alguns indrets, de manera física, formen part d'aquest grup de fongs. 

 

 

Referències bibliogràfiques:

  • Espiard, M.L., Lecardeur, L., Abadie, P., Halbecq, I. i Dollfus, S. (2005). Hallucinogen persisting perception disorder after psilocybin consumption: A case study. European Psychiatry, 20(5–6): 458–460.

  • Guzmán, G. (2008). Hallucinogenic mushrooms in Mexico: An overview. Economic Botany, 62(3): 404–412.

  • Van Amsterdam, J., Opperhuizen, A. i Van Den Brink, W. (2011). Harm potential of magic mushroom use: A review. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 59(3): 423–429.


Comentaris

envia el comentari